ZDNet предава за любопитна дискусия, разразила се наскоро на страниците на Twitter. Става дума за предложение, отправено от инженер в Microsoft към колегите му в Mozilla. Той настоява, че за доброто на всички ще е Firefox да изостави своя собствен енджин и да започнат да използват Chromium.

„Мисъл: Време е @mozilla да слязат от своята философска абаносова кула. Мрежата е доминирана от Chromium. Ако те наистина милееха за нея, те щяха да допринасят вместо да градят паралелна вселена, която се използва от по-малко от пет процента“, пише Кенет Оукенбърг, който работи по инструменти за уеб разработка за Visual Studio Code.

Както вероятно си спомняте, в началото на миналия месец, Microsoft обявиха официално решението си да използва Chromium вместо EdgeHTML за основа на своя браузър Edge. Това породи естествено критика от страна Mozilla и други специалисти, а доводите им за тази критика е, че по този начин, WWW постепенно ще бъде монополизиран и свободата и разнообразието, което стои в основата му, ще изчезне. Изпълнителният директор на Mozilla Крис Беърд дори предвиди, че този ход на Microsoft може да върне Мрежата в едни минали времена, в които Internet Explorer държи монополната позиция на пазара.

Самият Оукенбърг уточнява, че той не иска гибелта на Mozilla, а просто фондацията да се съсредоточи над изследователските си дейности, вместо да се опитва да се самопозиционира, като защитници на Мрежата.

„Само защото работодателят ти е решил да предаде своите собствени хора и технология, не означава, че и другите трябва да последват примера му“, отговаря един от критиците на репликата на Оукенбърг, Аза Доцлър, дългогодишен служител на Mozilla.

Програмният мениджър на Firefox Крис Питърсън, изтъква на свой ред концептуалните различия между компаниите.

„Google, Apple и Mozilla имат различни философии – дали Google ще приеме пачове, изготвени от Apple или Mozilla да добави защита от проследяване към Chromium? Колко време ще отнеме на Google и Microsoft да възроптаят?“, пише той.

Заедно с това, той опровергава твърдението на Оукенбърг, че това щяло да е за доброто на всичко с връщане назад във времето.

„Обратно към 2013: Мрежата е доминирана от WebKit. Ако Google наистина „милееха“ за Мрежата, те биха взели решението да допринасят към WebKit, вместо да изграждат своя собствена паралелна вселена“.

Друг критик на изказването на Оукенбърг, Тодри Хепбърн е разработчик към Google Chrome.

„Това не е от особена полза. Mozilla вършат страхотни, невероятно неща, по начини, по който реално погледнато не могат да бъдат свършени в Chromium. Не искам да си отиват“, пише тя.