В стремежа си да направи света по-чист и да се опита да се пребори с промените в климата, през 2014 година Илън Мъск заяви, че ще открие патентите на Tesla Motors за всички желаещи. Направена бе важна забележка, че компанията няма да завежда патентни дела срещу компаниите, които добросъвестно използват технологиите на Tesla Motors.

Това бе един изключителен жест в епоха, когато технологичните компании защитават по съдебен ред дори и най-дребните технологични преимущества. Илън Мъск добави, че освен полагането на големи усилия за защита на планетата от замърсяване, компанията се стреми да постигне значителен прогрес в разпространението на технологиите за електромобили. Той каза още, че в централния офис на Tesla в Пало Алто е имало стена, покрита с патентите на компанията, които сега са махнати напълно в духа на отворените лицензи.

Илън Мъск отбеляза, че се съмнява в полезността на патенти, които носят печалби единствено на гигантските корпорации и на юристите, а не на изобретателите. Той счита, че патентите от подобен вид спират прогреса и самия дух на прогреса в тази сфера.

Този подход направи компанията Tesla Motors много известна сред широката общественост. Отварянето на патентите бе одобрено от ентусиастите на пазара на електромобили и от защитниците на околната среда. Мъск добави, че на пътя към създаването на отлични във всяко отношение електромобили е съвсем неправилно „да се поставят мини по интелектуална собственост“. В същото време, Мъск заяви, че компанията ще действа най-строго към всички корпорации, които използват предложените отворени патенти, за да представят на пазара стоки с надути цени.

Мъск обърна внимание на кризата, обхванала целия свят. Той отбеляза, че почти никоя от другите големи компании не работят върху създаването на по-чисти автомобили, използващи изкопаеми горива. А Tesla Motors не може самостоятелно да произведе и продаде такъв брой електромобили, които да се противопоставят на днешната криза с изхвърлянето на въглерод във въздуха. Основната идея на отварянето на патентите е по-бързото развитие на тези технологии за електромобили, чрез които планетата ще стане по-чиста.

Към днешен ден може да се каже, че идеята е много удачна. В редица държави търсенето на електромобили непрекъснато нараства и броят на екологичните транспортни средства непрекъснато се увеличава.

Да си припомним, че вчера Tesla публикува финансовия отчет на компанията. Общият доход за миналата година достигна рекордните $21,4 милиарда, а загубите на компанията, натрупани през годините, са намалели двойно, като паричните резерви на Tesla вече са $3,7 милиарда. Мъск добави, че дори и да започне глобална рецесия, Tesla пак ще произведе с 50% повече електромобили.