В една от млечните ферми във федерална провинция Шлезвиг-Холщайн стопанинът Филип Елерборк с пълна сила усвоява различни съвременни цифрови джаджи.

Но не става въпрос за фитнес гривни или други модни приумици, а за разни приспособления за 85-те животни във фермата, пишат германските медии.

Сред тях е специален датчик за бременни крави. Той се слага на опашката и съобщава на фермера с SMS, че отелването предстои след два часа. За целта системата анализира движенията на опашката, на основата на което може да се направи достатъчно точна прогноза за времето на раждането.

Като получи такъв сигнал, Филип Елерброк включва камерата за видеонаблюдение, за да прецени ситуацията и да реши дали е нужна помощ.

В Германия по време на раждането или веднага след него загиват средно от 5 до 10% от телетата. Много от тях биха могли да бъдат спасени при своевременна намеса.

Друга джаджа на Елерборк позволява да се контролират различни физиологически показатели на организма на животните. Кравата поглъща капсула датчик заедно с храната, който след това предава данни за температурата и други параметри по мобилен телефон.

Предава се например информация за това колко се движи кравата, колко често приема вода и храна. На базата на тези данни мобилното приложение дава различни препоръки, включително може да се определи най-подходящият момент за успешна инсеминация.