На 12-ти март се навършиха 30 години от появата на Глобалната мрежа. Но има още нещо важно, което се появи преди интернет и стана част от ежедневието. Малко преди небезизвестният Тим Бърнардс-Лий да формулира идеята за интернет се появяват GIF файловете. А днес този изключително популярен графичен формат празнува своя рожден ден. Именно на 15-ти юни, но през 1987 година в публикувано първото GIF изображение. Ето как изглежда:

Оттогава GIF изображенията еволюираха и се промениха. Но без тази 8-битова анимация това нямаше да го има. През тези 30 години многократно бе предричан края на този графичен формат, но той и днес масово се използва, и е изключително популярен в социалните мрежи и месинджърите, както и на още много други места. Всъщност, нищо не показва, че интересът към GIF да намалява. Tочно обратното – миналия месец Twitter разреши да се използват GIF файлове в ретуитовете.

Интересно е, че когато през далечната 1987 година се ражда GIF форматът, никой не си е и помислял за анимация. Екипът програмисти под ръководството на Стив Уилхайт, считан за баща на този формат, е използвала алгоритъм, който по никакъв начин не е свързан с анимационните фокуси. Това е алгоритъмът за компресия без загуби LZW, който се използва в GIF и добре компресира изображенията с повтарящи се участъци.

Днес графичният формат GIF все още е много популярен и едва ли това ще се промени много скоро. Знаете ли интересни GIF изображения, с които да отбележим рождения ден на графичния формат?