Стартиралите неотдавна най-нови смартфони Mate 30 на Huawei са загубили достъпа си за ръчно инсталиране на приложения за операционната система Android на Google, съобщи "Блумбърг".

Анализаторът по сигурността Джон Ву е публикувал във вторник в своя блог как потребителите на Huawei Mate 30 Pro биха успели ръчно да изтеглят и инсталират приложения на Google, въпреки влизането на компанията в т.нар. "черен списък" на САЩ, който забранява на китайски фирми да използва американски компоненти и софтуер.

Вследствие на тези разкрития обаче, устройствата Mate 30, направени да работят с най-новите 5G мобилни мрежи, са загубили тяхното разрешение за ръчно инсталиране на Android приложения, съобщават експерти.

Mate 30 е водещият смартфон флагман на Huawei, който беше пуснат на пазара през миналия месец, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп ефективно постави компанията в своя "черен списък" в средата на май, твърдейки, че тя е замесена в дейности, които компрометират националната сигурност на САЩ - обвинение, отречено многократно от китайският технологичен гигант.

Според анализаторът Джон Ву "системната рамка в операционната система на Huawei има "задна вратичка", която позволява на разрешени приложения да бъдат маркирани не като потребителски, а като системни приложения".

Този процес позволяваше на смартфоните Mate 30 да стартират популярни приложения като Google Maps и Gmail, които в противен случай няма да бъдат разрешени, посочва "Блумбърг".

Според финансовата информационна агенция, лесно за използване приложение, позволяващо инсталирането на приложения и услуги на Google на Mate 30 Pro, наречено LZPlay, се е появило заедно с пускането на новия смартфон на пазара, но то е изчезнало след публикацията на Джон Ву.

Само компанията Google е в състояние да извърши тази промяна чрез своята система за проверка за злоупотреба SafetyNet. На този етап от Google и от Huawei отказват да коментират информацията.