Дори да сте си купили телефон за над 1000 лв, той не е защитен срещу изцапвания. Основата ви за грим все ще намери начин да стигне до екрана му, а пръстите, с които сте яли пица допреди малко ще оставят мазно петно.

Колкото и да е изкушаващо непрекъснато да чистите екрана си в тениската, въздържайте се. С определени пособия и техники, екранът (а и дрехите ви) ще останат чисти за по-дълго. Също така избягвайте някои препарати за почистване, понеже в тях има химикали, които могат да повредят екрана, който се мъчите да предпазите.

9 неща, които никога да не използвате за почистване на телефона ви

Хартиени кърпички: Може и да са подходящи за почистване на бюрото ви, но ги дръжте по-надалеч от телефона ви. Хартията може да се накъса и да го изцапа допълнително. Хартиените кърпички дори могат да надраскат екрана ви.

Препарат за прозорци: Използваме го за огледала и прозорци, така че трябва да става и за телефоните ни нали? Не твърде. Някои от по-новите телефони (като iPhone XR) имат защитно покритие, което може да се износи с времето.

Използването на силни химикали може да премахне това покритие и да остави телефона ви по-уязвим откъм надрасквания.

James LeBeau, професор по инженерство и наука на материалите в MIT, добави че всеки препарат с абразивни съставки ще надраска екрана ви, затова трябва да се избягват напълно.

Други почистващи препарати: Lebeau отбеляза, че препаратите няма да надраскат екрана ви, но ще премахнат защитното покритие. Apple също ви съветва да не използвате препарати, за да изчистите телефона си.

Препарати за почистване на грим: Някои препарати имат химикали, които могат да повредят електронен екран. LeBeau препоръчва да ги избягвате и вместо тях да използвате мека кърпа и малко вода.

Спирт: Понеже повечето от по-новите телефони имат защитно покритие, спирта може да спомогне за по-бързото му износване и да направи телефона ви податлив на надраскване. Така че, проверявайте препаратите си за съдържание на спирт. Apple също препоръчва да го избягвате.

Сгъстен въздух: Телефонът ви е деликатен, така че продухването на портовете му със силна струя въздух може да му навреди, особено на микрофона. Технологични компании като Apple строго предупреждават да не използвате сгъстен въздух.

Веро/сапун: Може верото и сапунът ви за ръце да са нежни, но само ако се използват с вода. А в същото време повечето производители препоръчват телефоните да стоят колкото се може по-надалече от вода. Така че, просто използвайте влажна кърпа.

Оцет: Lifehacker препоръчват да използвате разреден оцет , за да почистите телефона си. Но от Android Central забраняват използването на оцет (или спирт) на стъклените части, тъй като те ще унищожат покритието.

LeBeau също потвърди, че оцета ще разруши покритието. Но, ако го смесите 1:1 с дестилирана вода, можете да го използвате на другите части на телефона.

Дезинфекциращи кърпички: На етикетите им пише да миете ръцете си след всяка употреба, така че не е твърде добра идея да ги използвате върху нещо, което е до лицето ви постоянно. Според LeBeau, в тях често има спирт, който ще разруши защитното покритие на екрана.

Как да изчистим отпечатъците от пръсти

Отпечатъците от пръсти са трудни за предотвратяване, понеже кожата ви непрекъснато отделя масла. Това означава, че всеки път в който пипате телефона си, върху него ще остават отпечатъци.

Най-безопасният и ефективен начин да почистите екрана си е с микрофибърна кърпа. Ако екранът отчаяно се нуждае от това да бъде почистен, намокрете микрофибърната кърпа с дестилирана вода и минете екрана с нея. Не пръскайте вода директно върху екрана!

Този метод може да се използва и за останалите части на телефона.

Как да премахнете пясъка и прашинките

Пясък и прашинки често могат да влязат в малките дупки на телефона ви или в процепите между екрана и корпуса му.

Най-добрият начин за тяхното почистване е с тиксо. Можете да го сложите върху процепите и върху говорителя. Лепилото ще издърпа всякакви прашинки или пясък, които са влезли в телефона ви.

За по-малките дупки на говорителя, които тиксото не може да достигне, използвайте клечка за зъби.

Дезинфекцирайте телефона си след контакт със сурово месо

Ако телефонът ви се докосне до сурово месо – например ако четете рецепта от него – може веднага да поискате да го почистите със спирт. Но, както казахме по-горе – недейте. Той може да разруши защитните покрития на екрана. На други сайтове пише да използвате разреден с вода спирт, но ние препоръчваме да избягвате този вариант.

Спирта и препаратите могат да наранят екрана ви, понеже са разяждащи. Вместо тях, използвайте микрофибърна кърпа, или използвайте UV лампа. Ултравиолетовата светлина убива 99.99% от бактериите.

Премахнете грима безопасно

Ако трябва да говорите по телефона, докато имате грим, познайте къде ще полепне фон дьо тенът ви? За разлика от лицето ви, не трябва да използвате препарати за почистване на грим върху екрани, тъй като в тях има химикали, които могат да му навредят.

Вместо това, можете да използвате влажна микрофибърна кърпа, за да го почистите и след това да я изперете. Но е за предпочитане да използвате спрей бутилка вместо да я слагате под чешмата. Колкото по-малко вода – толкова по-добре.

Можем ли да мием водоустойчиви телефони?

Ако имате водоустойчив телефон (с рейтинг IP67 или по-добър) можете да го изплакнете с вода. Въпреки че телефони като iPhone 7 и Samsung Galaxy S могат да издържат 30 минути потопени във вода, е много по-добре да използвате влажна или мокра кърпа, за да ги почистите. След това използвайте мека и суха кърпа, за да го подсушите. Обърнете специално внимание на говорителите и портовете.

Ако пуснете телефона под чешмата или го потопите във вода, в портовете ще влезе вода. Това означава, че няма да можете да го зареждате докато не изсъхнат, което може да отнеме дълго време. Не забравяйте, че да имате водоустойчив телефон е по-скоро, за да можете да сте спокойни, ако случайно се намокри, а не за да се гмуркате с него.