Ракетата носител и капсулата за пасажери успешно достигнаха височина от 106,9 км, след което кацнаха в Тексас. Компанията Blue Origin на Джеф Безос изпълни кратка мисия по поръчка на НАСА. В бъдеще ракетата New Shepard ще бъде използвана за транспортиране на астронавти и космически туристи.

Това бе първият полет на New Shepard за 2019 година. Ракетата носител изведе кораба за пасажери на височина 106,9 км. Тази височина се счита за границата на космоса – това е линията на Карман, до която ще достигат космическите туристи.

След като корабът се отдели от ракетата носител, двата елемента на New Shepard кацнаха на територията на западен Тексас, където Blue Origin тества своите проекти. Всички етапи по изстрелването и кацането бяха показани директно в YouTube, което е съвсем нетипично за Безос. Обикновено тези мисии не се съобщават и само по-късно се публикуват къси клипове.

Мисията NS-10 продължи едва 10 минути и 15 секунди. Толкова ще продължават и екскурзиите в космоса, билетите за които Blue Origin възнамерява да започне да продава още тази година.

„Кацането на ракетата и кораба бяха успешни. Но от гледна точка на безопасността, системата още не е готова да транспортира пасажери“ – завиха представители на компанията.

Видеото показва, че приземяването на капсулата става с парашути и засега не може да се каже, че е меко.