Сателитът LightSail 2 се подготвя да отвори своето слънчево платно и да започне своето пътешествие около Земята. Възможно е кораб с именно подобно слънчево платно вместо с обикновени ракетни двигатели да изведе хора извън пределите на Слънчевата система.

Сред полезния товар на тежката ракета Falcon Heavy на SpaceX, която с пълен успех извърши мисията STP-2, особено се откроява експерименталният сателит LightSail 2, който бе създаден в рамките на проекта Planetary Society. Устройството е с размер колкото кутия за обувки с тегло 5 килограма има важна мисия – това трябва да е първият обект, който ще извърши сложно пътешествие около Земята единствено чрез енергията на Слънцето. Това ще стане с помощта на слънчево платно.

Според председателя на Planetary Society, инженера и популяризатора на науката Бил Ний, идеята за слънчевото платно се е зародила още през XVII век. През 1608 година Кеплер в писмо до Галилей пише за кораби, които могат да пътешестват из космоса с помощта на слънчев бриз.

Ако работоспособността на слънчевото платно бъде доказана, с подобни устройства ще бъдат снабдени голям брой малки сателити. Устройствата от подобен тип са евтини, достъпни и безопасни, понеже нямат ракетни двигатели, бързо изгарят в атмосферата без остатък и без да оставят космически отпадъци.

Освен това слънчевите платна ще станат идеално решение за космическите апарати, които трябва да останат на постоянно разстояние от Земята – например, космическите телескопи и сондите за мониторинг активността на Слънцето.

След като използваните технологии бъдат усъвършенствани и настроени, апаратите със слънчеви платана могат да се отправят извън пределите на нашата планетарна система.