Германският автомобилен производител Audi иззема от пазара част от продадените електрически кросоувъри Audi e-tron поради проблеми с херметичността на акумулаторния блок, в който може да попадне влага и да предизвика късо съединение и пожар.

Ще бъдат иззети 540 електромобила, вече доставени на потребителите, като проблемът засяга общо 1644 екземпляра. Засега няма нито един инцидент от подобен тип, но специалистите на компанията са открили този проблем в пет електромобила от тази партида и Audi реши да не рискува.

Проблемът е в некачественото уплътняване на силовия кабел, на участъка между акумулаторните батерии и порта за зареждане на електромобила. Ако по някаква причина на кабела се събере влага, то тя може да влезе в акумулаторния блок и да предизвика късо съединение. За решаването на този проблем притежателите на Audi e-tron ще получат обаждане от дилърите.

Притежателите на подобен електрически кросоувър могат без проблеми да използват своя електромобил, но ако видят предупреждение на таблото, компанията препоръчва паркирането на Audi e-tron. Електромобилът не трябва да се зарежда и е необходимо да се извика платформа за превозване на автомобили. Електромобилът ще бъде заменен, а разходите ще са за сметка на компанията.

Представителите на Audi заявиха, че в новата партида електромобили проблемът е напълно отстранен.