Жена от Украйна - Елизавета, публикува видео съобщение на страницата си във Facebooк, с което моли съселяните си да не я изгорят жива, заедно с внуците и децата й: „Ако искате, режете ме, колете ме! Не ги пипайте тях!", нарежда жената във видеото.

Баба Елизавета е така нареченият „нулев пациент“, поради което село Коленоковци стана център на коронавирусната епидемия в Украйна: от 19 март това село и три съседни са поставени под карантина, а на входа има задръствания.

Елизавета е гастарбайтерка: заедно с хиляди съселяни отиде в Италия, за да чисти тоалетни, но се върна... с пандемия.

„Не само зарази цялото си семейство, включително две снахи и трима внуци, които уредиха пиршество при пристигането й“, възмущават се съселяните й. - Освен това тя тичаше по митинги, активистка, по дяволите! На 9 март група селяни отидоха до администрацията на Черновци (поискали Коленоковци да се превърне в център на териториална общност, като областен център. - Б. ред.) - и тази с тях! Не да си седи вкъщи, а отиде и разпространи заразата! И тук има стотици хора като нея, заради тях морът ще започне, ще се превърнем във втората Италия!", гневят се хората от селото.

На селския Майдан баба Лиза заразила и "главата" на селото, кметът също е в карантина, заедно с още 59 души (официалния брой случаи в района на Черновци, 14 от тях са в Коленоковци).

"Трябваше да разположим полеви болници извън селото и да изпратим всички, които се връщат от работа, в карантина, вместо да ги оставим да се мотаят около нас. Лиза не е единствената...", казват местните.

Самата Баба Лиза отишла в болницата с лека форма на вируса (там определили, че тя е източникът на инфекцията), а след няколко дни била излекувана и изписана. И сега се чувства неудобно пред скъпите съселяни.

- Излекувах се! Излекувах се!, ридае и оплаква във видеото жената. - О, какво искам да ви кажа, уважаеми съселяни: вие искате да ме изгорите жива. Децата ми са се затворили, седят като зайчета, няма какво да ядем, не съм купувала нищо, нито цвекло, нито хляб, имаме само макарони! Не ни убивайте!

Баба Лиза познава своите съграждани... Хората под видеото обаче коментират, че тя е направо артистка, професионална оплаквачка и някак си не й съчувстват особено...