Жан-Мишел Баския - едно име, което превзема света на изкуството през 80те години на миналия век. Едно име, което днес стои редом до имена като Ван Гог, Пикасо и Салвадор Доли. И едно момче, което тръгва от улицата и умира едва на 27 години, но остава зад себе си огромна следа.

Жан-Мишел Баския - момчето, променило представите за изкуство.

Баския е роден на 22 декември 1960 година в Бруклин. Баща му е от Хаити, а майка му - американка с корени от Пуерто Рико. В тази мултукултурна среда малкия Жан-Мишел отраснал говорейки френски, испански и английски.

Любовта му към изкуството се появила много, много рано. Още когато бил 6-годишно момче Баския станал младши член на любимия си музей - този в Бруклин.

Тогава е блъснат от кола.

Жан-Мишел бил 8-годишно момче. Играел си на улицата, когато автомобилът връхлетял. Имал доста вътрешни травми, но освен това едната му ръка е счупена.

Докато се възстановявал в болницата, майката на Баския му донесла атлас по анатомия, който бил толкова детайлно изработен и приятен за окото, че малкото момче в болничното легло просто се влюбило, а освен това книгата се оказала и основополагаща за стила му.

Когато бил на 17 години, Баския решил, че училището не е за него (като всеки истински артист) и отпаднал от образователната система. Заради това обаче си навлякъл гнева на баща си и бил изгонен от вкъщи.

Жан-Мишел заживял на улицата и се издържал от продажба на тениски, пощенски картички с неговите рисунки. спял при приятели от време на време. Пиел вино и ядял чипс. Но животът бил хубав, защото Баския рисувал.

Тогава хората с афинитет към уличното изкуство започнали да го забелязват. Псевдонимът, с който се подписвал под рисунките си, успял да привлече общественото внимание.

Баския бил известен с абревиатурата SAMO (от английски “same old shit”). Създал го като движение заедно със свой приятел. SAMO се появявал на гради в по-западналите части на Манхатън и Бронкс през 1977 година. Трябвало да е нещо като лого.

И един ден животът се усмихнал на Жан-Мишел.

Според слуховете Баския видял в отсрещния ресторант кралят на попарта Анди Уорхол. Заведението било с ранг на 5 звезди - място, на което опърпаният бездомник Жан-Мишел нямало как да се впише. Съдбата обаче обича смелите. Баския връхлетял без да мисли в заведението и проснал на масата пред Уорхол купчинка със своите творби.

Какво направил кралят на една от личностите, променили изцяло света на изкуството? Прозрял таланта, отвъд опърпаният вид на младият Баския, купил си картичка и двамата станали най-добри приятели доживот, а Жан-Мишел най-после бил забелязан от висшето общество.

Първата му изложба се случва през юни 1980 година. Картините му били впечатляващи, крещящи, социално ангажирани. Наречен е един от пионерите на Неоекспресионизма.

През 1982 година, когато Баския бил едва на 25, художникът се превръща в най-младия артист, получил възможността да участва в престижната изложба “Документа”, до която имат достъп само отбрани хора от сферата на изкуството. В изложбата са включени 60 негови творби.

Същата година Жан-Мишел Баския започва романтична връзка не с кого да е, а с Мадона. Двамата се превръщат много бързо в двойката на годината - млади, на върха на славата.

Същата година артистът се мести в Лос Анджелис, където се готви за соло изложба.

Срявнявали го с Пикасо, защото Баския отказвал да рисува по установените норми. Творил буквално върху онова, което намери - прозорци, мивки… какво ли не. Рядко обаче рисувал на платна.

Успехът на Жан-Мишел Баския бил огромен. Младият артист се озовал със страшно голяма слава и доста солидно количество пари. Харчил ги по маркови костюми на Армани, с които обаче само… рисувал. Купувал си отлежали вина, спял в скъпи хотели. Дори хвърлял 100-доларови банкноти по улицата, докато минавал с лимузината си.

В един момент обаче Жан-Мишел Баския се превърнал в онова, което той яростно критикувал. Твърдял, че е нереален, че е легенда.

Появили се зависимостите. Баския се друсал с хероин. Няколко месеца преди да умре самият Баския си признал, че ежедневно употребява по сто дози от смъртоносния наркотик.

Така дошла датата 12 август 1988 година. Артистът умрял от свръхдоза. Жан-Мишел Баския останал завинаги на 27. Но останал и легенда.

Неговата картина “Без име” е най-скъпо продаваната картина от американски художник в историята. Тя е оценена на 110.5 милиона долара. Така творбата заема шесто място сред най-скъпите картини, продавани някога - наред с тези на Леонардо да Винчи, Моне, и Пикасо.