Нови слухове непрекъснато се въртят около COVID-19, включително участието на 5G технологията в разпространението на вируса. Тази спекулация предизвика истински скандал в едно от селищата в Перу.

Опасявайки се, че 5G мрежата разпространява коронавирусните вириони, жителите на перуанско село близо до град Хуанкавелик заключили осем служители на един от мобилните оператори и ги взели за заложници.

Според новинарския портал Futurezone ремонтният екип е бил държан в продължение на няколко дни, въпреки че е трябвало само да извършват поддръжка на клетъчната кула, разположена наблизо.

Селяните обаче подозирали, че служителите на компанията искат да инсталират 5G станция там и по този начин да "изстрелят" смъртоносния вирус в тяхното село.

И само след продължителни преговори между специално пристигнали представители на Министерството на транспорта, регионалното правителство и телекомуникационния концерн Гилат и селяните, последните се съгласили да освободят всичките осем заложници, съобщи tag24.de. Общността обаче настоя всички мобилни кули в района им да бъдат незабавно изключени.

Съобщава се, че след този инцидент говорител на Министерството на транспорта е бил принуден отново да обясни по радиото, че в момента в Перу няма 5G антени и че също няма връзка между COVID-19 и клетъчните кули.

Снимка: Rodrigo Abd/AP/dpa

Превод: Glas.bg