Френският президент Еманюел Макрон обяви, че горските пожари в Амазония са международна криза и настоя за спешни разговори по темата по време на предстоящата среща от високо равнище между лидерите на Г-7.

"Нашата къща гори. Буквално. Амазонската тропическа гора, дробовете, които произвеждат 20% от кислорода на планетата, горят", заяви президентът в Twitter.

По думите му това е международна криза. Макрон призова членовете на страните от Г-7 да проведат разговори по темата веднага след като срещата от високо равнище започне.

Бразилския център за проучвания обяви, че е засякъл общо над 72 хил. пожара в Амазония тази година, което е почти двойно увеличение в сравнение с 2018 г. По-рано пушекът от пламъците причини смог в Сао Паоло, който засенчи слънцето.

Жаир Болсонаро, крайно десният бразилски президент, за когото изтекоха документи, че активно е саботирал усилията за защита на тропическите горим, зае защитна позиция по отношение на пожарите.

"Съжалявам да чуя, че Макрон се опитва да извлече лични политически дивиденти от вътрешна криза в Бразилия и други амазонски държавиСензационният тон, който той използва не помага с нищо за решаването на проблема", заяви той.

Коренното население, които живее в района на пожарите отчаяно се опитва да спаси гората. Много хора в страната обвиняват нелегалните животновъди, които живеят в района в умишлен палеж, а консервативни групи подкрепят това твърдение и смятат, че пожарите са причинени от човешка ръка.

Бразилският лидер от своя страна обвини неправителствени организации за бедствието и заяви, че има "много силни" индикации, че те са отговорни за пожарите, макар и да не представи доказателства за твърденията си. Унищожаването на тези гори може да има пагубно въздействие върху цялото човечество.

Това е "белият дроб" на Земята и един от най-красивите региони, но и голяма част от него остават все още слабо проучени. Амазонската джунгла заема територия от около 5,5 милиона кв.км, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Част е от осем държави – Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Сирунам, както и на Френска Гвиана.

През Амазония протичат някои от най-дългите и пълноводни реки на Земята, сред които и Амазонка. Екваториалните гори на Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета. Броят на известните видове растения и животни там е по-голям откъдето и да е по света. Те съставляват около 10 % от всички живи видове на Земята.

Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и според някои проучвания приютява около 400 милиарда броя дървета от над 16 000 вида, пише Нова тв. Гръбначните животни са представени от повече от 2200 вида птици, 2500 вида риби, 430 вида бозайници, 428 вида земноводни и 378 вида влечуги.

Пожарите в Амазония са факт всяка година. Тази година обаче проблемът започва да придобива застрашаващи размери. Унищожаването на "белия дроб" на планетата би било пагубно за цялото човечество. Горите в Бразилската джунгла осигуряват не по-малко от 20% от свежия кислород в атмосферата, припомнят екозащитници.