Мощна гръмотевична буря, която удари Индия, отне живота на много десетки хора. Само в щата Бихар поне 104 души загинаха от удари на мълния.

Според индийските власти жертвите на мълнии са били предимно фермери и бездомници, които са били навън по време на бурята. Други жители на държавата също пострадаха от бедствието: много от къщите бяха разрушени от паднали дървета и стълбове за електроенергия, а някои бяха ранени поради силен вятър и силен дъжд.

Съобщава се, че бурята е част от началото на периода мусон в Северна Индия. По правило сезонът на мусоните в Южна Азия продължава от юни до септември. Въпреки че дъждът е жизненоважен за селското стопанство, той също нанася големи щети на населението от година на година. Това включва и мълниите - всяка година десетки хора умират от това.

Въпреки това, според представители на местната служба за природни бедствия, такова количество граждани, загинали в Бихар само за една вечер, не се е наблюдавало от много дълго време.

Неприятностите на индианците обаче не спират дотук. Според метеорологичните прогнози силните гръмотевични бури отново ще преминат в цялата страна през следващите дни, така че властите не изключват, че броят на жертвите и смъртните случаи може да се увеличат.

Превод: Glas.bg

Снимка: pixabay.com