Сръбският президент Александър Вучич обвини днес косовските власти, че искат "да прогонят сръбския народ от Косово", като издигат митническа бариера и планират създаване на армия, предаде АФП.

Тези две решения "имат за цел да прогонят сръбския народ от Косово", се посочва в съобщение на сръбското президентство, предава БТА.

Вучич е разговарял по тези въпроси с посланиците в Белград на Китай и Русия - двете страни, които подкрепят Сърбия в Съвета за сигурност на ООН.

Някой очевидно тласка умишлено Сърбия в конфликт, отбеляза Вучич. Той определи като "безотговорно" поведението на Прищина, което може да "доведе до катастрофа". Сърбия "не може и не иска пасивно да наблюдава унищожението на сръбския народ", предупреди Вучич.

Сърбия не признава обявената от Косово през 2008 г. независимост.

Косово наложи миналия месец мита от 100 процента върху вноса на стоки от Сърбия, след като в резултат на усилено лобиране от страна на Белград Косово не успя да стане член на Интерпол.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина са в мъртва точка от месеци.

Косовският парламент ще разгледа на 14 декември на второ четене проект за създаване на армия. Проектът се осъжда от Сърбия и от сърбите в Косово.

Независимо от критиките на Вашингтон и Брюксел, косовският премиер Рамуш Харадинай защити вчера решението си от 22 ноември да наложи 100-процентни мина върху стоките, внасяни от Сърбия. Харадинай повтори, че митата "ще останат в сила, докато Сърбия признае независимостта на Косово".

От миналия вторник сърбите в Косово демонстрират, основно в разделения град Косовска Митровица.