Много от нас бяха принудени да възприемат нашите навици за пазаруване онлайн по време на заключване и докато магазините са затворени, много интернет търговци процъфтяват.

Правителството на Дубай залага, че тенденцията продължава, тъй като се подготвя за откриване на огромна нова зона за свободна електронна търговия, наречена „Дубайска търговска дейност“, която ще предостави база за онлайн търговците на дребно.

Разработката от 3,2 милиарда AED (870 милиона долара), съседна на международното летище в Дубай, се счита за първа по рода си в региона. Сайтът е съвместно предприятие между две държавни предприятия - Дубайската зона за свободна зона на летището (DAFZA) и фирмата за имоти Wasl - и разработчиците казват, че пандемията на коронавируса е стимулирала, а не е спряла напредъка им.

„Нуждата от услуги за електронна търговия от световна класа никога не е била по-голяма“, казва Мохамед ал Зароони, генерален директор на DAFZA. "След като предварително идентифицирахме нарастващия пазар на електронната търговия в региона и като имаме предвид сцеплението, на което свидетелстват клиентите (ще) онлайн поради пандемията, ние сме на път за планираното откриване до края на 2020г."

На едно гише

На 2,1 милиона квадратни метра новият „град“ е приблизително с размерите на Grand Central Station в Ню Йорк и е разделен на три групи: бизнес, логистика и социални.

В бизнес клъстера ще бъдат разположени 12 офис сгради, които обещават модерни съоръжения и устойчив дизайн за компании с различна големина.

Сключени са споразумения с компаниите да заемат новите помещения, но те все още не могат да бъдат посочени, казват разработчиците. Най-популярните продукти сред търговците на дребно са дрехи, бижута и електроника.

Наемателите на „Търговски“ няма да плащат данък върху дохода или корпорацията и ще се възползват от „едно гише“ на услуги за поддръжка, включително за имиграция, здравеопазване, администрация и банкиране.

Клиентите също ще могат да се възползват от логистичния клъстер, състоящ се от силно автоматизирани складове, работещи с AI, и социална група от ресторанти и кафенета.

Очаква се първите сгради да бъдат отворени и заети през ноември, като поетапните отвори ще бъдат завършени до 2023 г.

 

Потенциал за растеж

Разработчиците на "Commercity" са уверени, че инвестициите в електронната търговия ще се изплатят, тъй като пазарът може да бъде определен за експлозивен растеж.

Предполага се, че електронната търговия в Близкия изток ще струва 48,6 милиарда долара през 2022 г., спрямо 26,9 милиарда долара през 2018 г., като ОАЕ и Саудитска Арабия са основните двигатели на растежа, сочи доклад на индустрията и анализа на пазара BMI Research.

Според собствените изследвания на DAFZA, електронната търговия в региона MENASA (Близкия Изток, Северна Африка, Югоизточна Азия) расте с годишен темп от 24,6% до 2020 г.

Прогнозите са до голяма степен оправдани, казва Мехнуш Шафий, анализатор в изследователската група Euromonitor. Но секторът нараства от ниска база.

"Основен търговец на дребно за красота в ОАЕ с вероятно най-добре разработеният портал за онлайн пазаруване казва, че само 1% от продажбите идват от онлайн, останалото е от магазините", казва Шафий.

Страната е "подготвена за дигитализация", смята анализаторът. "Технологията е там, държавната подкрепа е там и хората са готови за това."

Напредъкът е ограничен от липсата на място за бизнеса да съхраняват запасите си, добавя тя, както и бавните доставки. Ако новата свободна зона може да се справи с тези проблеми, наградите могат да бъдат значителни.

„Ако „Commercity“ може да помогне за улесняване на транзакциите за увеличаване на скоростта и ефективността, тогава със сигурност бих очаквал ръст на растежа“, казва Шафией.