Днес изтича осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро, в който той трябва да обяви нови избори. Ако това не се случи до края на деня, Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Мадуро заклейми искането на европейските държави като "безочливо" на митинг в Каракас и бе категоричен, че той е законният държавен глада на страната си. Неговият противник Гуайдо пък се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

Но проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: "Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори". Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес.

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. "Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", се казва в изявлението на депутата от Националното събрание (парламента). Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Мадури свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глада до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че "90 на сто от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.