Дипломатическият конфликт на турско-сирийската граница се задълбочава все повече. Турският президент Реджеп Ердоган е хвърлил “в кошчето” писмо, написано от американския държавен глава Доналд Тръмп.

То било с дата 9 октомври - денят, в който турските войски щурмуваха границата и нападнаха кюрдите и било изпратено след изтеглянето на американските бойци от Сирия.

В него Тръмп призовава турския си колега да не започва военна операция срещу кюрдските войски, но изглежда Ердоган е игнорирал призива.

“Не се прави на кораво момче. Не бъди глупак”, написал Тръмп в писмото си, пишат от BBC. Според информация на британската медия президентът на южната ни съседка е “хвърлил в кофата” посланието от Вашингтон.

Американският президент твърди, че кюрдите са готови на отстъпки пред Анкара и даже препраща писмо от техния лидер, което е било адресирано до него.

Турското настъпление стана възможно, след като Вашингтон обяви изтеглянето на войниците си от териториите под контрола на Сирийските демократични сили, заедно с които САЩ и съюзниците им победиха „Ислямска държава”. Това беше еднолично решение на Доналд Тръмп, което предизвика изключително остри реакции даже в издигналата го Републиканска партия.

Има опасения, че дестабилизацията в северната част на Сирия ще доведе до Дхихадистко възраждане.

“Нека да се договорим! Със сигурност не искаш да си отговорен за избиването на хиляди хора, а аз не искам да съм отговорен за унищожаването на турската икономика, а ще бъда”, заяви в писмото си категорично Тръмп.

Американският президент написа още, че в исторически план ще се погледне на това решение като правилен и хуманен акт.

“В противен случай аз цял живот ще гледам на теб като на дявола, ако не се случи нещо добро”, допълни още Тръмп.

Trump's letter to Erdogan

На този фон самият Ердоган е категоричен, че военните действия ще продължат до установяването на „Зона за сигурност” в пограничните с Турция сирийски територии. Там ще бъдат разселени част от бежанците, които в момента са в турски лагери и опасенията са, че това може да доведе до етническо прочистване с единствената цел да се попречи на кюрдите да създадат своя независима държава.

Днес в Анкара вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео ще се опитат да убедят Реджеп Ердоган да преговаря. Към момента не е напълно сигурно, че той въобще ще ги приеме за среща.