Една от водещите международни теми в американския и британския печат е бъдещето на НАТО и реакцията на страните членки на настояванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за увеличаване на военните разходи.

"Ню Йорк таймс" в статия, озаглавена "Спасяването на НАТО", изтъква, че идеята, че САЩ може да се оттеглят от пакта е сюрреалистична, защото тази организация вече седем десетилетия е основата на трансатлантическата стабилност и благоденствие. Изданието отбелязва, че НАТО продължава да държи хищническа Русия на разстояние и намалява опасността американски войници да се сражават отново на европейска земя. За да не позволят на президента Тръмп да се откаже от алианса, група сенатори републиканци и демократи внесоха законопроект, който задължава държавния глава да получи одобрение от две трети от Сената, за да "преустанови, сложи край или оттегли американското членство в НАТО", припомня всекидневникът. Ако президентът не се съобрази с това, законопроектът предвижда да му бъде забранено да използва федерални средства за напускане на НАТО, изтъква "Ню Йорк таймс".

Анализ по темата във в. "Вашингтон пост" е под заглавие "Смятате, че харчим прекалено много за отбрана? Помислете отново". Анализаторът посочва, че наистина американските военни разходи са равни на тези на 8-те държави, които се нареждат след САЩ, взети заедно, но аритметичните сравнения на разходите за военни цели са подвеждащи.

От една страна, публичната информация за реалните разходи на отделните държави не е задължително да е съвсем точна, а от друга, след Втората световна война САЩ поеха стратегическа отговорност да гарантират стабилността в Европа, Азия и Близкия изток. Нещо, което нито Русия, нито Китай са си поставили за задача.

За 2016 г. САЩ са отделили за военни разходи 606 милиарда долара. Нареждащите се след тях 8 държави - също 606 милиарда, начело с Китай - 226 милиарда, Русия - 70 милиарда и Саудитска Арабия 61 милиарда. Следват Франция и Индия с по 56 милиарда, Великобритания - 54 милиарда, Япония - 42 милиарда и Германия - 41 милиарда долара. Това са данните, ако се приеме, че едни и същи неща струват еднакво в различните държави. Но това не е вярно.

Ако се вземе под внимание т. нар. паритет на покупателната способност, числата се променят и разходите на осемте държави след САЩ се удвояват - от 606 милиарда те стават 1,1 трилиона долара. Така разходите на Китай вече са 376 милиарда долара, а на Русия - 176 милиарда. Авторът заключава, че идеята, че САЩ харчат 7-8 пъти повече от потенциалните си врагове за отбрана, е абсурдна. Внушението, че Америка има такова военно надмощие, че вече може да си позволи съкращения на разходите, е погрешно и опасно. "Вашингтон пост" предупреждава, че нарастването на разходите вече се е свило драматично и според експерти САЩ изостават в сферата на ключови нови технологии, включително кибероръжията и изкуствения интелект.

"Политико" отбелязва казаното вчера от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред телевизия "Фокс нюз", че не очаква САЩ да напуснат алианса, в създаването на който са участвали. Столтенберг похвали президента Тръмп, че притиска останалите държави членки да увеличат военните си разходи.

Генералният секретар каза, че Тръмп е отдаден на НАТО, но е необходимо справедливо споделяне на тежестта. Малко след телевизионното участие на Столтенберг, президентът на САЩ написа в Twitter, че генералният секретар на НАТО е признал, че благодарение на Тръмп НАТО "е успяла да набере много повече средства от всякога от своите членове след много години на спад".

"Това се нарича споделяне на товара. Също и повече единство. На демократите и фалшивите новини им харесва да представят обратното", написа Тръмп.

Британският в. "Телеграф" подчертава, че държавите от НАТО ще увеличат разходите си за отбрана със 100 милиарда долара именно в отговор на настояванията на Доналд Тръмп европейските съюзници да поемат по-голяма част от финансовата тежест.