Мраморната плоча поставена върху гроба на Карл Маркс в Лондон е била атакувана с чук, щетите нанесени върху нея са толкова тежки, че "вече не може да бъде поправена“, съобщават от Independent.

Охраната на гробището "Хайгет“ видяла какво се е случило с плочата във вторник, докато правела обичайния си оглед.

Ударите по нея са хаотични, но целта на извършителя е била ясна – да се заличи името на Карл Маркс от нея. Опитът му е почти успешен.

"Плочата никога повече няма да е същата и ще носи тези бойни белези в бъдеще“, казва Иън Дънгавъл, директор на организацията, грижеща се за гробището.

Възможно е да бъдат предприети действия за реставрацията на плакета, но според него, те няма да са особено ефективни.

За Иън Дънгавъл нападенията над гроба на Карл Марс не са нещо ново. По думите му, те не са просто чести, а почти всекидневни.

Най-тежкото от тях се е състояло през 1970 година, когато мъж се опитал да унищожи монумента с бомба. А в последните няколко месеца, паметникът бил заливан с боя и са били правени опити да бъде свалена мраморната глава с въже.

Нападението с чук може да звучи като детска игра в сравнение с предишните опити, но всъщност то е нанесло най-много щети.

"Това е най-безумното нещо, което можеш да сториш“, възмущава се Дангавъл пред CNN. Части от мрамора и буквите са изгубени и едва ли ще бъдат намерени.

Но защо са толкова специални?

Мраморът, използван за плочата идва от родината на Маркс – Германия. Използван е първо за надгробната плоча на съпругата му Джени през 1881 година и е преместен в Лондон едва когато останките и на двамата били погребани в "Хайгейт“ през 1954 година, защото първият гроб на Маркс не съответствал с историческото му значение.

Все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението.