Кувейт със строги мерки за сигурността в стратегически важните държавни съоръжения. Причината за затягането на сигурността е атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия.

Новината идва от Кувейтската агенция KUNA, като се позовава на изявление на вицепремиера на Кувейт Анас ал Салех.

Според Ал Салех, министър-председателят на Кувейт Джабер ал Мубарак ал Хамад ал Сабах е издал заповед военните и силите за сигурност да засилят мерките за сигурност в стратегически важни съоръжения в страната и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия.

Припомняме, че Пожар избухна в събота вечер в рафинерията Абкайк в източната част на Саудитска Арабия и в рафинерията Хурайс източно от столицата Рияд, собственост на държавната нефтена и газова компания Saudi Aramco.

По-късно стана ясно, че атаката е била извършена от йеменските бунтовници хусити, които извършили атаката с дронове. В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атентатът е извършен от йеменските бунтовници и обвини Иран директно в него. Иранското външно министерство отрече твърденията на Помпео, като нарече изявлението “невярно”.

По-късно Саудитска Арабия обяви, че атаките на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол, което възлиза на 5,7 милиона барела дневно. Работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но дата, на която рафинериите ще заработят, не е обявена официално.