След огромния взрив снощи, отнел живота на 78 души и ранил близо 4000 хиляди, Бейрут е притихнал и по улиците на ливанската столица се чува зловещия вой на сирените на линейките.

Пред ТАСС министърът на здравеопазването на Ливан Хамад Хасан каза, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени.

Затова пострадалите, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели в центъра на Бейрут.

Ужасът в Бейрут: Най-малко 27 загинали и 2500 ранени СНИМКИ

"В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради в пристанището", посочи министърът.

Противопожарните екипи още не са потушили пожарите в пристанищната зона, откъдето към небето се издигат облаци дим с остра миризма.

Собственик на магазин на крайбрежната улица "Зейтуни" разказва, че в ушите му още не е изчезнало страшното бучене, което го накарало да мисли, че е дошъл краят на света.

ВИДЕО показа кошмарния взрив край нашето посолство в Бейрут!

Повредени са сградите в половината Бейрут. Взривната вълна като смерч е преминала през столицата до най-отдалечените й кътчета. В жилищата са падали полилеи, огледала, тавани, мебели, телевизори, балкони. С щети са голям брой автомобили и автобуси.

Губернаторът на Бейрут Марван Абуд сравни станалото с бомбардировките в Хирошима и Нагасаки.

По последни данни взривът е бил предизвикан от детонирането на конфискуван товар амониева селитра, съхраняван в пристанищен склад за по-нататъшна преработка и унищожение.

Мощен взрив до българското консулство в Бейрут, има много ранени

Шийтската партия "Хизбула" опроверга изразените от редица телевизионни канали версия за вероятен израелски удар по морското пристанище.