В САЩ започна поетапно прокарване на закони, свързани с отнемане на правото на аборт.

Във вторник вечерта Републиканският сенат в щата Алабама гласува за налагане на пълна забрана на абортите, съобщи Guardian. Законопроектът бе прокаран с 25 гласа срещу 6 и би трябвало да влезе в сила 6 месеца след подписването му.

Законът няма да взима под внимание етапът от бременността или обстоятелствата, в които се е заченало, дори да става въпрос за изнасилване или инцест.

Единствения сценарии, който би позволил аборт ще е, ако здравето на майката е застрашено.

Според новия закон, всеки лекар, извършил процедурата, го чакат от 10 до 99 години затвор.

През тази година закони за ограничаване на правото на аборт бяха приети в 16 щата. Едва миналата седмица Джорджия стана четвъртия щат за 2019 г., който прие забраната.

Тези закони се противопоставят на решението на Върховния съд на САЩ през 1973 г., което признава конституционното право на хората да прекратяват бременността.

Вместо да приложат стратегията, която следват активистите (да забранят извършването на процедурата в късен етап от бременността или да затворят медицинските центрове, отговарящи за дейността), новият закон забранява всякаква форма на аборт.

Сърдечна дейност може да бъде засечена още от шестата седмица от бременността, преди дори някои от жените да подозират за състоянието си. Законът, наречен „Сърдечен пулс“, има за цел да спре всички аборти.

Въпреки това, тези закони още не са влезли в сила. Абортите остават легални във всичките щати заради заведени дела от противници на идеята, които я виждат в очевиден разрез с Конституцията.

Това е и целта на новите закони – да отнемат конституционалното право на аборт.

На този етап битката печелят противниците на новия закон. Няма изгледи обаче привържениците му да се откажат. Вероятността те един ден да се наложат е голяма. Върховният съд на Съединените щати показва съвсем явно, че не е съгласен със закона, наложен през 73-та.