Квалификацията "шпионин" е обидна за мен в личен план, обяви председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Вчера прокуратурата го обвини, че е изнасял информация за две руски организации срещу заплащане, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България.

От държавното обвинение бяха замесени имената и на Леонид Решетников, соченият за олигарх Константин Малофеев, банкерът Цветан Василев и оръжейният предприемач Емилиян Гебрев.

Малинов заяви пред bTV, че се познава с Константин Малофеев от няколко години.

"Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят – ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят", настоя председателят на движение "Русофили" и допълни, че той лично не е получавал пари от руския бизнесмен.

Малинов обясни, че разследващите – 30 на брой са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му.

"Аз съм притеснен за моите съратници и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого", отсече той.

От дома на Малинов са изнесени над 30 чувала с документи.

"Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни, и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща идея и световна идея", допълни Малинов.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г.

"Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии – идеята ми беше политематична и детска телевизия – аз се занимавам с телевизия от 20 г.", посочи бившият ляв политик.

"Това, че съм следял сделките, свързани с Цветан Василев – ами, да! Следя ги – тези, които купиха предприятията му – те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?", попита председателят на движение "Русофили".

"Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача, аз се отказах от проекта заради Цветан Василев", обясни Малинов.

"На прокуратурата й предстои да докаже всички тези обвинения и мисля, че няма да се справи с тази задача. Защото намеренията да подкрепяш едни или други действия в рамките на закона не са престъпление", настоя той.

Николай Малинов обяви още, че тепърва ще събира сумата от 50 хиляди лева, колкото беше гаранцията за освобождаването му от ареста.

"Но няма да разчитам на Малофеев за събирането на парите", завърши той.