Целият свят наблюдава круизния кораб Diamond Princess, който в самия край на пътуването си заседна в Йокохама поради карантината за коронавируса. На борда на кораба бяха блокирани 3500 души от 50 държави. Броят на заразените расте и вече достигна 218 души. Сред пътниците е зъболекарят от Омск Сергей Попов. Той разказа подробно за Комсомолская правда какво се случва на круизния кораб Diamond Princess.

Ето неговия шокиращ разказ.

"Ура! НЕ съм заразен!

Рано сутринта, излизайки от каютата, открих в „пощенската си кутия“ обръщение от главния лекар на кораба. Мислех, че е още едно предложение за превенция на вирусното заболяване. Всичко обаче се оказа по-сериозно. 

Отидох да разбера последните новини на рецепцията. Там търпеливо ни обясниха, че в никакъв случай не трябва пътниците да напускат кораба и бяхме посъветвани да си влезем в каютите, за да изчакаме карантинните лекари. Оказа се, че от късно през нощта са започнали да проверяват всички. 

По-късно двама души дойдоха с маски на лицата. Накараха ме да попълня формуляра за карантина, че не съм ходил в Китай, а съм бил само като турист на Диамантената принцеса и не съм ходил в никоя друга провинция. Веднага ми сложиха електронен термометър-сензор в ухото ми и записаха показанията: 36.6. Ура! Не съм заразен.

Сергей мечтаеше да види Япония.  ФОТО: Сергей Попов

Сергей мечтаел да види Япония. Снимка: Сергей Попов

ВСИЧКИ ЗАБАВЛЕНИЯ СА ОТМЕНЕНИ

На втория ден всички развлекателни събития, предполагащи тълпи, бяха отменени. По телевизията по всички канали излъчваха нашия суперлайнер. Експерти изказват мнения и предоставят данни, че около 3600 души са заложници на борда и молят за помощ.

Скоро по радиото диктор обяви, че корабът остава в Йокохамския залив в карантина за 14 дни. Е, всичко, което ми остава, е да реша как да почивам по-нататък в каютата и да чакам, докато ни пуснат на палубата.

Хората, които научиха, че са заседнали 2 седмици на кораба, претъпкан на рецепцията.  ФОТО: Сергей Попов

Хората, когато научават, че ще са заклещени 2 седмици на кораба, направиха стълпотворение на рецепцията. Снимка: Сергей Попов

На обяд ни доставиха храна под формата на препечени филийки с колбаси, подправени с маруля и резенчета домати. Напускането на каютата беше строго забранено. В нашия коридор един от членовете на обслужващия персонал седеше на стража и следеше пътниците. Няколко пъти надничах, но близо до каютата ми имаше дебнещ пазач. Явно беше решил, че съм най-ненадеждният пасажер. 

Сцени на ужасите се показват по телевизията. Сцени на евакуация на болни пътници под прикритието на чаршафи, така че да не се виждат лицата. Истерията продължава. Е, десет души се разболяха! Защо да вдигаме такъв шум!

НАОКОЛО ГНЕТЯЩА ПУСТОТА

Третият ден от карантината вече отмина. Сутринта погледнах в коридора и гледам: група хора в защитни облекла се движат към носа на кораба - там е каютата на капитана.

 
Единственото забавление е едночасова разходка на палубата.  ФОТО: Сергей Попов

Единственото забавление е едночасова разходка на палубата. Снимка: Сергей Попов

Не ни пускат никъде. Изчака момента и се добрах на палубата, за да стигна до асансьора. Навсякъде потискаща празнота. Нито един човек на четиринадесета палуба. Басейните са покрити с мрежа, така че никой да не се къпе, а и е студено - само плюс пет градуса.

Слязох на четвърта палуба, излязох от асансьора и тогава целият екип от маскирани се втурна покрай мен към изхода от кораба. Те отново евакуират някого, плътно покривайки ги с чаршафи или качулки, така че лицата им да не се виждат. Поглеждам надолу към прохода на кея, където оркестърът по-рано свиреше, и ведях 17 линейки. Вероятно цялата спешна помощ на Йокохама беше събрана на нашия нещастен кораб.

Обиколих кораба. Нито една жива душа. Върнах се в каютата. 

Три часа следобед. Отварям пощенската си кутия - поредният апел на капитана, две кръстословици Судоку с отговори на гърба и ... неотворена опаковка от карти за игра, направени в Индия, 54 броя. Чаках вода - донесоха карти! Явно подарък от казиното. След 30 минути донесоха маска за лицето ми. Все пак решиха да обезопасят и пътниците. Според руското посолство в Токио руснаци не са диагностицирани с вируса на борда на Diamond Princess. Как знаят това? Само аз мога уверено да го потвърдя и да се съглася с тях.

 

Видео от вътрешността на карантинния круизен кораб

20 ЗАРАЗЕНИ

На четвъртия ден лайнерът Diamond Princess акостира в пристанището на Йокохама, за да се снабди с провизии. Броят на заразените с новия коронавирус се увеличи с още 10 души. На практика няма съмнение, че броят на заразените ще се увеличи след публикуването на първите данни. От 3700 души лекарите идентифицираха 273 с вече проявени симптоми. Вече е известно, че има 20 заразени. Резултатите на 170 души ще бъдат известни през следващите дни.

В близост до лайнера никой не може да припари. Само виждаме специализираните медицински коли да се приближават.

Самият кораб въведе най-строги ограничения на режима. Всички са помолени да останат в каютите си. Тези с балкон са по-щастливи. Останалите са буквално затворени междучетири стени. Доставят храна и вода на всеки поотделно, екипът общува с туристите чрез високоговорителя, а туристите общуват с екипа, като използват бележки, които прикрепят към вратата.

Така хората пренасят храна до каютите.  ФОТО: Сергей Попов

Така хората пренасят храна до каютите. Снимка: Сергей Попов

Сутринта на петия ден се опитах да проникна на горните палуби, но всичко беше блокирано, а вратите - заключени. 

Носеше се слух, че капитанът на кораба бавно ще пусне всички на брега, но е ясно, че нищо от това няма да стане. Ще чакаме. След обяд всеки пътник получи пакет - електронен термометър, направен в Япония, за измерване на температурата. Измерих я - 36,8. Всички входове - изходи са блокирани. Никъде не ходя. Едва издържам да седя между четири стени. 

С маските на лайнера всичко е много строго - никой не минава без тях.  ФОТО: Сергей Попов

С маските на лайнера всичко е много строго - никой не минава без тях. Снимка: Сергей Попов

Шест дни заключени. Най-много хленчат американците. Винаги са недоволни от нещо. Вече 74 души на борда бяха откарани в болницата със съмнение за коронавирус. Отидох на палуба 15, за първи път чувам руска реч. Оказва се, че те отдавна са се организирали на приложението Whats и си звънят. Необходима е комуникация, стоенето в каютата е болезнено трудна задача. Казват ми, че на нашия кораб епидемиологичната ситуация се е стабилизирала! Ура!

Така минава още един ден. Вече една седмица сме в карантина. Става известно, че компанията ще ни възстанови всички разходи по круиза. Руската група Whats App получава това съобщение от круизната компания:

"Организира се телефон за гостите, изпитващи психически стрес. Достъп до обучени консултанти, които могат да предоставят подкрепа. Хотелът има консултанти на английски и японски език и гостите могат да се обаждат директно от каютите си. Програмите в каютната телевизия се подобряват с всеки изминал ден, а печатни вестници се предлагат на 30 езика. Екипът за анимация на кораба добави сателитни телевизионни станции, а също така добави над 50 филма на различни езици."

РАЗРЕШИХА АЛКОХОЛ НА БОРДА

За 6 дни свърши.

Междувременно донесоха подобрена маска, като респиратор, мокри антисептични кърпички.

Басейнът беше покрит с метална мрежа, така че туристите да не плуват и да не хващат инфекция един от друг.  ФОТО: Сергей Попов

Басейнът с метална мрежа против къпане Снимка: Сергей Попов

Всички разходки бяха отменени. Причината е проста. След обяд капитанът каза по радиото, че 66 души вече са болни и чакат хоспитализация! По този начин около 140 души се разболяха. Чакаме за следващия ден. Групата руснаци се разбунтува, изисква ежедневни разходки на палубата. Вярва, че вирусът преминава през климатици. Изпратиха молба до капитана.

Превод и редакция: Glas.bg