Може би някои от вас си спомнят как преди 50 години младите хора по света протестираха срещу американската война във Виетнам.

Азиатската страна се считаше за следващото блокче домино, което не трябва да попада в ръцете на комунистите - докато САЩ не се оттеглиха през 1975 година.

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне през тази седмица с Ким Чен Ун в Ханой, всичко ще е различно. Тогава американецът ще похвали все още комунистическата страна като кооперативно икономическо чудо и дори ще я препоръча на севернокорейския диктатор като модел за развитие. Гостът от Пхенян от своя страна възнамерява да посети големия завод на Samsung във Виетнам.

Въпреки това някои специалисти изказват опасения за прекомерно високите надежди.

"Армията на Северна Корея остава заплашителна и опасна, без забележими изменения на структурата на живата сила, оперативната готовност или нападателния потенциал през последната година“, твърди щатският генерал Робърт Ейбрамс. Дипломатическият процес "със сигурност предлага алтернатива на положението, съществувало през 2017 г.", заявил той пред Сенатската комисия по отбрана, цитиран от Ройтерс.

Но въпреки това самият факт, че двамата президенти се срещат за втори път за толкова кратко време, е може би повод за оптимизъм. А фактът, че срещата се състои именно във Виетнам, показва, че доминото често пада по различен начин от този, който големите догми на своето време предвиждат.

Целия материал четете в Investor.bg!