Президентът на Румъния Клаус Йоханис предупреди, че ще последва безпрецедентна политическа криза в Румъния, ако бъде прието спешно правителствено постановление за амнистия и помилване, посочва информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Йоханис отправи вчера предупреждение към "трезвомислещите политици" от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) да попречат на приемането на подобен нормативен акт, тъй като това "би било катастрофа" и "би предизвикало безпрецедентна политическа криза в Румъния".

Президентът напомни, че амнистията и помилването са били теми на спешно правителствено постановление номер 13 в началото на 2017 г., което предизвика масови улични демонстрации. Според държавния глава има сигнали, че СДП не се е отказала от тази идея, пише Зиаре.

Вестник "Ромъния либера" цитира президента да казва, че СДП не може да му поставя ултиматуми. Йоханис коментира вчера изявление на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който съобщи, че ще изготви проект за сезиране на Конституционния съд за наличие на конфликт между правителството и президентството във връзка с отказа на държавния глава да одобри предложенията на управляващата партия за нови министри.

В рамките на правителствена реконструкция, одобрена от СДП по-рано тази месец, следваше да бъдат сменени осем министри. Президентът обаче отказа да одобри двама от тях, което наложи управляващата партия да смени кандидатите. Йоханис обаче отказа да одобри и новите предложения преди отбелязването на националния празник на Румъния - 1 декември.

"Мисля, че са под известен политически натиск и говорят врели-некипели. На мен СДП не може да ми поставя ултиматуми. Казах, че след празненствата на 1 декември ще анализирам тези въпроси и ще говорим повече тогава", заяви Клаус Йоханис, цитиран днес от "Ромъния либера". Запитан има ли право да отказва назначение на министър, Клаус Йоханис каза, че "спазва конституцията".

Румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал цитира сенатора от СДП Ливиу Поп да казва, че най-късно във вторник Конституционният съд ще бъде сезиран за отказа на президента да назначи предложените министри. Според Поп държавният глава "отново нарушава конституцията". "Президентът не може да отказва назначение на министър, трябва да се мотивира", каза Поп и допълни, че лидерите на управляващата коалиция ще обсъдят въпроса в понеделник и най-късно във вторник ще сезират Конституционния съд, "ако междувременно не настъпят промени".

Информационният сайт Хотнюз цитира разяснение по темата от премиера Виорика Дънчила. Тя посочи, че министърът на регионалното развитие Паул Стънеску и министърът на транспорта Лучиан Шова (които бяха предложени за отстраняване - бел. ред.) остават в правителството, докато президентът не подпише указите за назначение на новите министри.

"Евениментул зилей" съобщава, че лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня има здравословни проблеми и ще отсъства от тържествата по повод националния празник. "На 1 декември г-н председателят Ливиу Драгня няма да участва в събитията по повод националния празник на Румъния. Лекарят му е препоръчал да не стои на студ толкова часове", се посочва в прессъобщение на Камарата на депутатите, чийто председател е Драгня, цитирано от "Евениментул зилей"