Механик на American Airlines е обвинен в "умишлено повреждане или унищожаване на самолет", след като се смята, че е саботирал полет от Маями, Флорида, до Насау, Бахамски острови, през юли, съобщава USA Today.

Абдул-Маджед Маруф Ахмед Алани е заснет от камерите за видеонаблюдение на летището да залепва парче стиропор върху ADM системата на самолета с идеята да я блокира, според The Washington Post. 

Никой не е пострадал при инцидента, но системите на машината показват съобщение за грешка преди излитането, съобщи USA Today. Тя е извадена от експлоатация, а пътниците са прекачени на нов самолет, преди да продължат към местоназначението си.

Алани твърди, че не е нанесъл никаква вреда, а просто е искал да причини анулиране или закъснение на полета. Според USA Today, 60-годишният механик се е „разстроил“ от споровете по договорите на служителите, които продължавали през цялото лято, пише profit.bg. Те явно са му навредили финансово и той се е опитвал да спечели малко пари от извънреден труд. Авиокомпанията се оплака по-рано през годината, че механиците умишлено саботират самолети, за да причинят закъснения.

Според The ​​Dallas Morning News, American Airlines е завела дело срещу Workers Union of America и International Association of Machinists and Aerospace Workers в Окръжния съд на САЩ във Форт Уърт през май. В делото се посочва, че механиците неправомерно забавят работата си, за да причинят закъснения.

Други авиокомпании също обвиняват профсъюзите в забавяне на работата. Southwest Airlines е замесена в подобен спор през февруари.

Говорителят на American Airlines Рос Фейнщайн потвърди инцидента пред USA Today в изявление в четвъртък.

„По време на инцидента самолетът беше изваден от експлоатация, беше извършена профилактика и след проверка той беше върнат в експлоатация. Авиокомпанията незабавно уведоми федералните правоприлагащи органи, които поеха разследването с нашето пълно сътрудничество," добавя Фейнщайн.

Според The ​​Washington Post Алани е арестуван в четвъртък и ще се яви във федералния съд в Маями. Не е ясно с какви последствия може да се сблъска той при тези обвинения.