Представители на венецуелското правителство и опозицията се срещнаха днес в Норвегия в опит да намерят изход от продължителната политическа криза във Венецуела. Това съобщи Норвежката радио-телевизионна компания (НРК), като цитира неназовани източници, предадоха ДПА и БТА.

Външното министерство в Осло отказа да коментира съобщенията на НРК и на няколко южноамерикански медии. "Не можем да потвърдим, нито да отречем някакво участие в мирния процес", каза пред ДПА говорителят на норвежкото дипломатическо ведомство Пер Виген. ТАСС цитира изявление на Ингрид Квамер Екер, друг говорител на министерството, пред вестник "Верденс ганг", че Норвегия е обезпокоена от възможността за ескалация на напрежението във Венецуела и най-настойчиво приканва страните да намерят мирно политическо решение. "В продължение на много време поддържаме тесни контакти с двете страни", признава Екер, но също не потвърди за среща в Осло.

Според НРК и венецуелския уебсайт "АлНавио" участниците в преговорите ще се върнат още днес в родината си.

Медиите твърдят, че венецуелското правителство е представено от министъра на информацията Хорхе Родригес и Ектор Родригес, губернатор на щата Миранда. Пратениците на опозицията са бившият депутат Херардо Блайд, бившият министър Фернандо Мартинес Мотола от кабинета на бившия президент Карлос Андрес Перес, и вторият заместник-председател на парламента Сталин Гонсалес.

НРК посочи, че подобни преговори са били водени и в Куба.

Десетки държави начело със САЩ признаха председателя на парламента в Каракас Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Норвегия не е сред тази държави, подчерта ДПА.

Агенцията припомни, че Норвегия и Куба бяха посредници в продължилите четири години преговори между правителството на Колумбия и въоръжената групировка ФАРК, след които през 2016 г. бе подписан мирен договор. Заради усилията да сложи край на десетилетията партизанска война в Колумбия тогавашният колумбийски президент Хуан Мануел Сантос бе удостоен с Нобелова награда за мир.

Кризата във Венецуела се изостри през януари т.г., след като президентът Николас Мадуро положи клетва за нов мандат, спечелен на избори, които според опозицията и международната общност са били нечестни и недемократични. Хуан Гуайдо се позова на конституцията и в качеството си на председател на Националното събрание се обяви за временен президент до произвеждането на нови честни избори. Гуайдо бе признат за държавен глава от голям брой латиноамерикански и европейски държави, а според ТАСС Мадуро има подкрепата на Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Русия, Салвадор, Сирия и Турция.