Най-малко 77 души загинаха, а 94 бяха ранени в резултат на лавини, които се спуснаха на 14 януари в Кашмир. Бедствието се случи след обилен снеговалеж и хората бяха буквално погребани в снега по домовете си, съобщава CNN. Но в трагедията се случи чудо! 12-годишно момиче беше открито живо 18 часа след като лавината затрупа дома му.

Нещастието се е случило толкова бързо, че хората дори не са разбрали какво се случва. Самина Биби си спомня как е крещяла и викала за помощ, когато разбрала, че е затрупана под снега. Кракът на момичето е счупен, от устата ѝ течала кръв, но в крайна сметка тя е от малкото щастливци, спасили се от снежния кошмар. Нещо, което за съжаление не е станало със сетричката й и брат й - загинали под лавината.

"Мислех, че ще умра", каза Самина пред Ройтерс от болничното легло в Музафарабад, където са приети десетки ранени, откарани с вертолет от зоната на лавините. 

Майката на момичето също е спасена и сега единствената й утеха е, че поне едното й дете е живо.

Някои жертвите са били евакуирани с военен хеликоптер в административния център на Кашмир - Музафарабад. Очаква се броят на смъртните случаи да се увеличи. Местните жители на място помагат на спасителите да издирват изчезналите.

Премиерът на Пакистан Имран Хан разпореди хеликоптери да доставят хуманитарна помощ на жители на къщи, които бяха откъснати от други населени места поради сняг.