Бутоните-плацебо в градската среда - онези копченца, които създават фалшивото усещане, че нещо е под наш контрол. В действителност обаче те не правят абсолютно нищо. Ние го знаем. Всички го знаят. И въпреки това…

Колко често сте натискали пешеходният бутон, поставен на светофарите? А колко често сте се чудили дали те наистина работят? Колко често сте натискали бутона на асансьора повече от веднъж с надеждата, че ще дойде по-бързо?

Повярвайте, не сте единствени. Светът е пълен с подобни бутони, които в действителност не правят абсолютно нищо.

Наричат ги точно така - плацебо бутони. Създадени са така, че да приличат на истински копчета, да могат да се натискат, да светват, да издават звук, но да не вършат никаква, ама никаква работа.

Но въпреки това имат някакъв ефект - създават илюзията за контрол. Поне около това становище се обединяват водещи световни експерти в сферата на психологията.

Бутоните плацебо имат психологичен ефект. Кара хората да се чувстват така, сякаш имат контрол над определена ситуация и съответно на подсъзнателно ниво ги кара да се чувства по-добре.

В Ню Йорк едва 100 от общо 1000 пешеходни бутона на кръстовищата в действителност функционират, а това е потвърдено официално от Департамента по транспорт в Голямата ябълка, пишат от CNN.

Това обаче не винаги е било така. До 2004 г. в Ню Йорк все още солиден процент от тези бутони е бил функциониращ - 750 от 1000 копчета са работили безотказно. Но влошаването на трафика наложил известни промени. Пешеходните копчета били поставени преди задръстванията да достигнат днешните нива и с времето натискането им влошавало и без това усложнената пътна обстановка. Постепенно организацията на движението станала все по-автоматизирана. Но бутоните останали на мястото си, вместо да бъдат премахнати.

Това се случило и на други места в САЩ - Бостън, Далас, Сиатъл… В България положението също не е по-различно.

Пешеходният бутон на светофара обаче е някакъв всеизвестен факт. Има и други копчета, които използваме в ежедневието си, но не подозираме, че те не правят абсолютно нищо.

"Затвори вратата" в асансьора!

Ако отидем в САЩ, то можем да сме напълно убедени, че тези бутони наистина не работят, но за това има много добра причина. През 1990 г. е приет документ, който задължава устройствата да са направени по точно определен начин. Вратите трябва да остават отворени достатъчно дълго време, за да може хора с увреждания да влязат вътре, без да бъдат ударени от вратата.

И затова бутонът "Затвори вратата" в действителност няма да направи нищо, докато този задължителен времеви минимум не бъде достигнат.

Плацебо бутоните са наричани "добри", защото имат позитивен ефект върху нашия живот, смятат експерти. Пешеходните копчета например някак ни принуждават да внимаваме повече, когато пресичаме.