Като дете, живеещо в мизерия и бедност в Мексико, той е продавал плодове на улицата просто, за да яде. Един човешки живот по-късно той е най-търсеният нарколорд, чийто наркокартел е толкова обширен, че той командва флота от подводници, с която пренася стоката си.

Американската съдебна система сложи край на този етап от живота на Хоакин "Ел Чапо" Гусман. Той е обвинен в трафик на кокаин, марихуана, хероин и метамфетамини за американския пазар в продължение на 25 г., пише AFP.

В сряда се очаква Ел Чапо да бъде осъден. Прокурорите са поискали доживотен затвор, плюс допълнителна 30-годишна присъда, заради използването на огнестрелни оръжия.

Ел Чапо прекара последните 3 г. и половина в затвора и 62-годишният наркобос е загубил част от аурата си на най-страшния и едновременно с това най-обичания мафиот в Мексико.

Той е загубил част от теглото си и твърди, че има здравословни проблеми. Главата му е обръсната и той е в скромните сини затворнически дрехи. В затвора си е отишъл дори и мустака му, който му е като запазена марка.

През май месец неговите адвокати се оплакаха, че задържането му в пълна изолация, в строго охраняван затвор в Манхатън, нарушава конституционната забрана за "жестоко и необичайно наказание".

"Г-н Гузман е прекарал вече 2 г. без достъп до свеж въздух или естествена слънчева светлина", настояха адвокатите му. Те дори описват как Ел Чапо си правел тапи за уши от тоалетна хартия.

Доста позорно падение за човек, живял в охолство

Ел Чапо, или "Дребосъка", висок 1,57 см, някога се е извисявал над останалите наркобосове. Неговата сянка пада надалеч в подземния свят на мексиканския ъндърграунд.

По негово време влиянието на картела Синалоа се разпростира по цял свят, от америките, до Европа и Азия.

След два успешни опита за бягство Чапман най-накрая беше заловен от мексиканските пехотинци през януари 2016 г. и екстрадиран в САЩ година по-късно. Това сложи край на десетилетията игра на котка и мишка с властите.

Макар и картелът му да е синоним на насилие и пристрастяване към наркотици, Гусман става герой в подземния свят на Мексико. Музиканти са писали песни в негова чест - така наречените "наркоридос".

Той успява да надхитри властите благодарение на инженерните успехи на картела си. Цели тунели са били построени, през които да бъдат пренасяни наркотици под американско-мексиканската граница.

Той става толкова богат, че дори списание Форбс го включва в списъка си на милионери. Той изпада от списъка през 2013 г., защото е похарчил доста голяма част от състоянието си за защита.

Беднякът

"Аз доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана, от който и да е било друг по света. Имам флота от подводници, самолети, камиони и лодки", хвали се Гусман в откровено интервю пред актьора Шон Пен, публикувано в списание Ролинг Стоунс през 2016 г.

В отделно видео съобщение до Пен, Ел Чапо казва, че семейството му някога е било "много скромно, много бедно", и майка му е месела хляб в родното му село Ла Туна.

"Продавах портокали, продавах безалкохолни напитки, продавах бонбони", обяснява той и казва, че влязъл в наркобизнеса на 15 г., защото "нямало възможности за работа".

Единственият начин да се снабди човек с храна, да оцелее, е да отглежда мак и марихуана. Тийнейджърът Ел Чапо започнал да прави точно това. Не след дълго попаднал в полезрението на Мигел Ангел Феликс Гаярдо, "Кръстникът" на модерните наркокартели на Мексико.

Истинският възход на Гусман започнал след ареста на Феликс Гаярдо през 1989 г.

Той обаче имал врагове. Престрелка през май 1993 г. отнема живота на архиепископа на града, кардинал Хуан Хесус Посадас Окампо. И до ден днешен се смята, че той е убит, защото са го объркали за Гусман.

Самият Ел Чапо е арестуван в Гватемала през юни 1993 г. 8 години по-късно пък успява да реализира едно от най-зрелищните бягства, измъквайки се в количка за пране през 2001 г.

Любовчията Ел Чапо

На властите им отнема 13 г. да го арестуват отново, през февруари 2014 г., в курорт Масатлан с жена си Ема Коронел и двете им дъщери близначки. 17 месеца по-късно обаче успява да избяга - пълно унижение за администрацията на мексиканския президент Енрике Пена Нието. Този път той бяга през тунел, дълъг 1,5 км, който тръгвал от затворническата баня.

До следващото му залавяне обаче има само 6 месеца, в Лос Мочис, крайбрежен град. Според властите именно слабостта му към мексикано-американската актриса Кейт дел Кастийо е причината за падението му. Властите прихванали пиперливи съобщения между Ел Чапо и актрисата, която уредила интервюто му с Шон Пен.