Испанец не каза на жена си за нетрадиционната си ориентация и сега е принуден да й плати няколко хиляди евро. Решението на съда предизвика вълна от възмущение в ЛГБТ общността.

Според съобщения в испанските медии във Валенсия мъж е осъден да плати обезщетение в размер на 3000 евро на бившата си съпруга за укриване на хомосексуалността си от нея. Поради тази причина съдията, който разглеждаше това дело, обяви брака, прекратен през 2011 г., за недействителен.

Според El Mundo подсъдимият Хавиер В., който се е обявил за бисексуален по време на делото и е признал, че е имал "еднополови връзки" преди брака, е нарекъл присъдата "отвратителна". Адвокатите му вече са подали жалба.

Членовете на Испанската асоциация на лесбийките, гейовете, транссексуалните и бисексуалните (FELGTB) разкритикуваха присъдата и я определиха като „реакционна“. Председателят на FELGTB Уге Сангил заяви, че сексуалната ориентация на лицето е била публично изправена на съд и това е противоконституционно.

Вицепремиерът на Валенсия Моника Олтра също разкритикува решението и отбеляза, че е дошъл моментът да се премахнат „отдавна остарелите правни норми, които нарушават основните права, гарантирани от конституцията“.

Съдията се позовала на законите от 19 век...

Дори прокурорът се обяви за отпадане на обвиненията. В своето решение обаче съдията се позовава на Гражданския кодекс от 1889 г., който предвижда отмяна на брак, ако той е сключен чрез „измама“. Според длъжностното лице подсъдимият умишлено е мълчал за своята хомосексуалност.

„Никога не съм изневерявал на жена си. Бях влюбен, когато се ожених за нея", каза Хавиер В. и добави: "Жена ми знае, че по време на брака си бях на 100% хетеросексуален." Според него раздялата се е случила по взаимно желание и сексуалната му ориентация изобщо не е играла никаква роля за това.

Мъжът твърди, че след развода те са останали добри приятели, дори след като той я е запознал с партньора си от мъжки пол през 2016 г., когото жената „е намерила за много привлекателен“.

Според El Mundo бившата съпруга на Хавиер В. е завела дело срещу него, след като е разбрала, че той е имал връзки с мъже преди брака. Първоначално тя поискала обезщетение в размер на 10 000 евро. Съдът обаче осъди мъжът да плати на жената по 1000 евро за всяка година от 3-годишния им брак.