България трябва да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция, призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, цитирана от БНР.

Според Симонович е необходимо страната ни да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да намери правилният превод на понятието "джендър".

"Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с конституцията на България. Както знаете, през юли 2018 г. съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените", каза Дубравка Симонович.

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция с мотива, че в някои от текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българската конституция.

Въпреки препоръката на ЕК за ратификация на документа, все още 7 европейски държави не са го сторили: България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Обединеното кралство. Конвенцията на Съвета на Европа е подписана от ЕС през 2017 г.