Централата на Дойче Банк във Франкфурт бе обискирана тази сутрин в рамките на разследване на пране на пари. 170 полицаи са нахлули в шест нейни офиса и са иззели цялата документация. До разследването с ее стигнало след информацията, излязла от публикуването на досиетата „Панама пейпърс“, които разкриха хиляди нелегални офшорни сметки.

Според информации, открити в досиетата Панама пейпърс, най-голямата германска банка е заподозряна, че е помагала на клиенти да създават дружества в данъчни убежища, за да перат пари, добити чрез престъпни деяния.

Разследват се основно двама служители на 46 и на 50 години, чиито имена и длъжности не се съобщават. Заподозрени в пране на пари са и известен брой лица на ръководни постове. Те са обвинени, че не са съобщили за съмнения за пране на пари на офшорни компании, извършващи данъчни измами. Според следователите банката е разполагала с достатъчно информация, която е трябвало да предаде на властите още в началото на отношенията си с тези клиенти.

Дойче банк потвърди информацията за обиските и обеща пълно сътрудничество.

Само през 2016 година подразделение на Дойче банк на британските Виржински острови е поело над 900 клиенти с общ оборот от 311 милиона евро, се казва в съобщението на прокуратурата.

В „Панамски досиета“ бе разкрито, че общо 14 германски банки са основали 1200 фирми-пощенски кутии, за да прикриват пари с неясен произход на свои клиенти.