Парад на абсурда и демонстрация на Бог знае какво - общо взето с тези няколко думи може да се опише фотосесията на Ким Чен Ун, който изкачи най-високия връх на Корейския полуостров на бял кон.

Дали има нещо общо с приказките и принцовете, или става въпрос за нова реклама на "Old Spice" с етикет: "Вижте мъжа си, а сега вижте мен!"

Онзи, който се вижда на белия кон обаче не е нито чернокож, нито мускулест, нито пък висок. Но пък всички дружно се преструват, че делото му е невероятно, а той е най-великият водач на най-великата нация.

Проблемът с пропагандата в Северна Корея е огромен. Всъщност това е една от основните линии на управлението. Правителството на КНДР (сиреч Ким Чен Ун) държи медиите, а който държи медиите - управлява населението.

И затова телевизията в страната тръгва по стъпките на Ким, докато лидерът изкачва високия връх. Изборът не е никак случаен, разбира се. Всичко има (не съвсем) скрита символика, а целта е подсъзнателно да се припомни на обществото още веднъж какъв велик водач има. И, разбира се, да отправи символично послание към света - внимавайте с кого си имате работа.

Планината Пектусан е смятана от севернокорейците за свещена. Това е и родното място на бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир. Конят пък е едно от най-величествените и благородни животни. Освен това, според някои вярвания белият кон символизира победата и завоеванието.

Според легендата – преди над 4000 години от тази планина е слязъл основателят на древната корейска държава Тангун, поради което корейците смятат Пектусан за историческа светиня. Освен това, както сочи официалната историография в КНДР, по време на Втората световна война на планината Пектусан е имало лагер на партизани, борели се с японските окупатори под ръководството на основателя на Народната република Ким Ир Сен (1912-1994 г.). Смята се, че през 1942 г. там е бил роден синът му Ким Чен Ир, ръководел впоследствие КНДР от 1994 г. до смъртта си през 2011 г.

Как отрази великото събитие правителствената агенция на КНДР? С фалшив патос, разбира се.

"Възседнал коня на върха на планината Пекту, той с дълбоки чувства си припомни пътя на тежката борба, изминат от него заради едно велико дело - изграждането на най-могъщата страна с вяра и воля..."

Севернокорейският лидер обеща страната му да превъзмогне "многобройните трудности и изпитания", причинени й от международните санкции, главна роля за които имат Съединените щати.

Колкото и впечатляващо да изглежда в очите на севернокорейците, Ким Чен Ун и белият му кон всъщност предизвикват точно обратните реакции у западния свят. Лидерът на КНДР и конят, който е възседнал, възбудиха въображението, а резултатът е впечатляващ - забавни колажи и куп коментари.

Ким Чен Ун беше вкаран и в контекста на сериала "Игра на тронове" - Северът има нов крал, написаха потребители.

Други пък с хумор отбелязаха, че се надяват авторите на детски приказки да не са имали точно това предвид, когато са говорили за красивия принц на бял кон.

Други потребители пък не пропуснаха да направят сравнение с друг политически лидер: Гледай и се учи, Ким Чен-ун!