Министерският съвет одобри позицията за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела.

Позицията бе одобрена вчера първо на Съвета за сигурността, председателстван от премиера Бойко Борисов. Не я подкрепиха представителите на президента Румен Радев.

Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, посочват от правителствената пресслужба.

В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната. Към настоящия момент редица държави-членки признаха Гуайдо за действащ президент.

С решение на МС днес това направи и България "предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори".