Върховният лидер и основател на талибанското движение молла Мохамад Омар е живял в близост до американски военни бази в Южен Афганистан от 2001 до 2013 г., предаде ДПА.

Агенцията цитира публикуваната неотдавна книга на холандската журналистка Бете Дам "В търсене на врага".

Твърденията на Дам са в противоречие с тези на Вашингтон, че лидерът на талибаните е напуснал Афганистан и е умрял в Пакистан след падането на талибанския режим след предвожданата от САЩ военна интервенция в Афганистан през 2001 г.

Журналистката основава твърденията си на интервюта с източници от афганистанското правителство, служители на тайните служби и бодигарда на Мохамад Омар - Абдул Джабар Омари, който е задържан от афганистанските тайни служби.

Талибаните управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г.

Според Дам Омар от 2001 до 2004 г. се е укривал в Калат, а от 2004 до смъртта си през април 2013 г. в окръг Шинкай.

И двете скривалища на талибанския лидер са били непосредствено до американски военни бази.

Решението на Омар да остане в Афганистан е било провокирано от изключително силното му недоверие към Пакистан, пише холандската журналистка.

"Каквото и да се случи, няма да отида там", казал Омар на бодигарда си след 11 септември 2001 г.

Смъртта на Омар била пазена в тайна от ръководството на талибаните от страх да не се отрази негативно върху бойния дух на членовете на движението.

Талибаните бяха принудени да признаят за смъртта на Мохамад Омар, след като афганистанското разузнаване разпространи информация, че той е умрял в болница в пакистанския град Карачи, припомня БТА.