И учените, и всички останали хора са нетърпеливи да научат една от основните тайни на коронавируса SARS-CoV-2: защо и при кого заболяването протича в лека форма или без симптоми. Очевидно една от основните роли в това играе имунната система. Но тя е много сложна и много повече за човечеството остава загадка, признават лекарите. Новите изследвания ни приближават до разкриването на някои тайни.

Няколко екипа учени от Съединените щати, Германия и Израел изследваха някои видове имунни клетки при хора, които никога не са срещали новия коронавирус в живота си. За какви „бойци“ на имунната армия говорим, каква задача изпълняват в тялото ни и за какво могат да говорят резултатите от новите изследвания? КП прегледа последните научни трудове с имунолог, международен експерт по здравеопазване и кандидат на медицинските науки Николай Крючков.

 
„Човек има два вида имунитет“, казва експертът. - Първият тип е вроден имунитет, неспецифичен. Няма значение кой конкретен чужд агент (бактерия, вирус и др.) е навлязъл в тялото. Вроденият имунитет бързо реагира на всичко враждебно, което се различава по някои общи признаци. В този случай няма специален етап за разпознаване на антигени (тоест протеини и други елементи) на специфични „неканени гости“.

Има още адаптивен, или придобит имунитет. Неговата "армия от бойци" включва, наред с други неща, добре известни имунни лимфоцитни клетки", продължава Николай Крючков. Този тип имунитет е насочен, първо, подробно да разпознае чужд антиген (фрагмент), когато е нов за организма. Разберете, че този антиген е „чужд“ и потенциално вреден. Също така задачата е да се отреагира на този - точно на този антиген, а не на някои подобни. Тази задача се изпълнява от така наречените ефективни (активирани) клетки. И накрая, важно е да бъде запомнен за в бъдеще: така че в случай на многократна среща с този антиген (инфекция), да възниква бърз и силен имунен отговор.

Тоест, благодарение на адаптивния имунитет, тялото ни има определени клетки от паметта, които запомнят определени антигени, когато за първи път ги срещнат. Именно с помощта на ефективни клетки и клетки на паметта, в кръвта се появяват широко обсъжданите сега антитела от класове M и G."

"Сега всички сме обсебени от антителата. Защото измерването, изследването им е много по-лесно. Всеки се надява и мечтае да има специфични антитела към новия коронавирус“, казва Николай Крючков. Междувременно, освен хуморален имунитет (антителата принадлежат към него), клетъчният имунитет работи и срещу коронавируса, както и срещу други инфекции (на първо място това са Т-лимфоцитите). Той е не по-малко важен, тъй като унищожава заразените клетки по целесъобразен начин и също така участва в появата на цитокинова буря (смъртоносна имунна свръхреакция в COVID-19. - Б.р.). В допълнение, помощните Т-лимфоцити помагат да се синтезират антитела и да се регулира цялостният имунен отговор.

Какво изясниха учените?

В американско проучване учените първо оцениха наличието на специфични CD4 + и CD8 + лимфоцити при тези, които имат нов коронавирус. Оказа се, че при 100% от тези, които имат COVID-19, имунните CD4 + клетки се формират към един или друг антиген (фрагмент) от новия коронавирус. А специфични CD8 + лимфоцити (т.е. убийствени Т-лимфоцити) са открити при 70% от тези, които са се възстановили. По принцип получените резултати потвърждават първоначалната хипотеза: тези клетки се появяват в достатъчни количества в момента на първата среща на организма с новата инфекция SARS-CoV-2.

След това изследователите тествали кръвните проби на хора, които не са били заразени с новия коронавирус. Оказа се, че около половината от тях (60%) също имат имунни CD4 + клетки, които реагират на различни области (антигени) на новия коронавирус!

Германски учени уточняват: в 34% от тези, които не са имали "кови", са открити CD4 + клетки, които са чувствителни към най-активния фрагмент от сегашния коронавирус - гръбначния протеин (т. Нар. S-протеин). Това са същите издатини в "корона", с които вирусът прониква в човешките клетки.

"С други думи, оказва се, че в кръвта на хора, които никога досега не са срещали нов коронавирус, може да има лимфоцити, насочени срещу антигените на същия този вирус SARS-CoV-2", обяснява имунологът.

Превод: Glas.bg