Технологичните гиганти Google и Microsoft пренасочват все повече от производството си извън Китай към държави в Югоизточна Азия, тъй като епидемията от коронавирус не показва признаци на затихване, съобщи в сряда финансовата агенция Nikkei Asian Review, цитирани от Стандарт.

Според източници на агенцията Google се стреми да започне през април производството на най-новия си смартфон - Pixel 4A в северен Виетнам, като планира да произвежда в страната и модела Pixel 5 по-късно през годината. Тайланд е друга страна, която се очаква да се възползва от новите планове на Google, включително да започне да произвежда смарт тонколоните (smart speaker) на компанията, известни като Nest Mini.

Същевременно и компанията Microsoft е готова да започне да произвежда някои от своите преносими и настолни компютри във Виетнам.

През миналата година много технологични компании започнаха да обмислят да пренасочат производството на сви продукти в други страни поради ескалиращото тогава търговско напрежение между Китай и Съединените щати и последвалото въвеждане на двустранни наказателни тарифи.