Американски учени са тествали дали защитните маски с клапани и шлемовете са толкова ефективни срещу коронавируса. Резултатите от експеримента бяха публикувани на портала Physics of Fluids.

Експертите анализираха как въздухът се движи по време на вдишване и издишване, ако човек е защитен с шлем. Оказа се, че устройствата са в състояние да блокират издишания въздушен поток само в самото начало. По време на издишване аерозолните капки се движат свободно.

Впоследствие аерозолните капчици могат свободно да се разпръснат върху голяма площ в различни посоки: както напречно, така и надлъжно. Единственият защитен фактор е, че тяхната концентрация е малко намалена.

Във втора стъпка изследователите сравняват дисперсията на капките между конвенционална маска за лице и такава, снабдена с клапан за издишване.

В заключение се отбелязва, че изпускателният отвор за въздух намалява ефективността на защитата. Повечето аерозолни капчици при издишване преминават през клапана без никакво филтриране и се разпространяват около човека.

Имайки предвид това, учените призоваха да се използват традиционни медицински маски за защита на себе си и другите от вируси, пише вестник „Известия “.

Превод: Glas.bg