Известен малтийски бизнесмен е бил арестуван по подозрение в убийство.

Йорген Фенек е бил задържан на своята яхта. Полицията смята, че е намерила следа, която свързва убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция с бизнесмена, съобщават от Ройтерс.

Арестът идва, след като вчера правителството обяви, че ще предложи помилване на предполагаемия посредник в убийството на Галиция, ако той посочи поръчителя на убийството.

53-годишната Галиция бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила й, припомнят от BBC.

Фенек бе задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплава рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 км от столицата Валета. Полицията бързо се качила на борда и върнала плавателния съд обратно.

Фенек е директор и съсобственик на бизнес група, която през 2013 г. спечели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на газостанция на средиземноморския остров.

През февруари 2017 г., 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция пише в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена “17 Black”, като посочва, че тя е свързана с политици в Малта.

Тя не успява да открие кой е собственик на компанията. По-късно разследване на Ройтерс идентифицира Фенек като собственик.

Според имейл от декември 2015 г., открит от малтийските финансови регулатори, потайни компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Шембри, шеф на кабинета на правителството, трябвало да получат преводи от “17 Black” за услуги, които не се посочват.

В имейла се посочва, че панамските компании очаквали плащане до $2 млн. в рамките на година от “17 Black”. В текстът не се споменава газостанция и няма доказателства за направени плащания.

Шембри и Мици заявили пред Ройтерс през октомври миналата година, че не знаят да има връзка между “17 Black” и Фенек, както и за план за получаване на плащания, свързан с Фенек или енергийния проект.

Фенек също отрече да е имал планове да плаща на политици, лица или организации, свързани с тях.