Истинската страна на войната отново се изписа по лицата на онези, които не я заслужават с нищо. Емоционални и въздействащи кадри на пострадали деца се появиха в социалните мрежи.

Малчугани в рани и сажди, лежащи на болнични легла започнаха да циркулират в Интернет и да покажат на света още веднъж кой страда най-много от военните конфликти, в които играят политически интереси и много, много пари.

В момента става въпрос за военния конфликт в Сирия. Турция започна военна операция по границата, целяща да установи траен мир в региона като изтика кюрдите от там. Според турската страна обаче действията не са срещу кюрдите, а срещу терористите в региона.

Там обаче има много цивилни граждани. Има и деца, а според властите в контролираните от кюрдите райони Турция използва неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм.

"В открито нарушение на международното право и международните договори турската агресия срещу (Рас ал Айн) се води с всякакви типове оръжия", заяви в комюнике полуавтономната кюрдска администрация.

Според данните до момента броят на цивилните жертви от началото на турската офанцива на 9 октомври е над 70. Изселени пък са били стотици хиляди.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да потвърди, че са използвани такива оръжия. Правозащитниците обаче са регистрирали ранени с изгаряния, пристигнали през последните два дни в болницата на град Тел Темер, предават информационните агенции.

Междувременно международната общност реагира остро на военната офанзива в региона. Малко след началото на операцията Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание. Опасенията са, че може да избухне нова хуманитарна криза.

Кюрдските власти също призоваха международните организации да реагират и да изпратят екипи, които да изследват раните на пострадалите. Според лекари в провинцията Хасака става въпрос за именно подобни неконвенционални оръжия.

Турция обаче отрече да разполага с подобни оръжия и насочиха вината към групировката СЗН/ПКК (Сили за защита на народа/Кюрдска работническа партия), които използват случая и употребяват подобни оръжия, като хвърлят вината за това върху турските войски.

Анкара отделя особено внимание не само на сигурността на турските граждани, но и на защитата на мирните жители в Сирия без значение към коя етническа или религиозна група принадлежат, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Въпросът обаче е един и оставя много горчив вкус в устата: Какво е значението?

Защото реално няма такова. Няма значение кой хвърля бомбата, а към кого я хвърля. Сирия гори от години, а в момента назрява доста сериозен международен конфликт, от който страдат стотици хиляди деца. Стотици хиляди деца вероятно ще останат без родители. Стотици хиляди деца вероятно ще загубят живота си, било то от оръжия, глад или липса на медикаменти.

Следните кадри бяха споделени преди часове в Twitter. Не е ясно дали те са от сегашния конфликт или се преизползват отново с цел внушение.