Покрай непрекъснато нарастващата статистика на пандемията на коронавируса, различните версии за произхода на COVID-19 тихо изчезнаха на заден план. Американските учени по принцип се опитват да не обсъждат тази тема. Те се надяваха, че статията, написана и публикувана от тях в международното списание Nature през ноември 2015 г., ще остане забравена...

В нея те отчитат своите експерименти с прилепи, резултатът от които е появата на вирус, опасен за хората.

„Изследвахме вируса SHC0914, който беше открит в прилепи в Китай, и създадохме химерен (т.е. нов хибриден) вирус, състоящ се от повърхностен протеин и основата на вируса на SARS, който беше адаптиран да имитира човешка болест. Химера зарази клетките на дихателните пътища на човека“, се казва в статията.

Фрагмент от научна публикация.

Фрагмент от научната публикация

Авторите на статията цитират вирусолог от Парижкия институт Пастьор, Саймън Уейн- Хобсън, който отбелязва, че „изследователите са създали нов вирус, който расте добре в човешките клетки, но ако този вирус избухне, никой не може да предвиди пътя на неговото развитие“.

В края на статията нейният съавтор, изследовател на инфекциозни болести в Университета на Северна Каролина, Ралф Барик, заявява, че възнамерява да продължи изследванията на новия вирус върху примати. А първоначалните изследвания били проведени от него и колегите му от Института по вирусология в... китайския град Ухан! Между другото, генетичният код на химерния вирус, получен от Барик, все още не е публикуван. Вирусолозите от гореспоменатия университет само смътно заявиха, че той се различава от COVID-19 с 6000 нуклеотида и съответно няма и не може да има нищо общо с коронавируса.

За чест на британските издатели на Nature, статията не беше премахната от уебсайта на изданието, но преди няколко дни текстът й бе предшестван от противоречива редакторска забележка: „Ние вярваме, че тази статия може да бъде използвана като основа за непроверени теории, причиняващи COVID-19. Няма доказателства, че това е вярно. Учените смятат, че животните са най-вероятният източник на коронавирус."

И така, какво е вярно и кое не? Редакторите не дават никакви доказателства, че изследванията на американските биолози, описани през 2015 г., са неверни. Както и доказателство, че теориите нямат нищо общо с истината, например пряката връзка на американските учени с раждането на лаймската болест.

Превод: Glas.bg