Патогенът, който причинява пневмония COVID-19, може да причини мозъчна некроза и освен това да засегне нервната система. До този извод стигнаха световноизвестни учени от Русия и САЩ.

Фактът, че коронавирусът е подобен по действие на грип и херпес, беше докладван от професора от Петербургския политехнически университет "Петър Велики" и ръководител на научните изследвания в областта на молекулярната вирусология и онкологията Андрей Козлов за изданието Известия.

Според него липсата на симптоми при някои пациенти със COVID-19 предизвиква фалшиво чувство за сигурност. Всъщност инфекцията има отрицателен ефект върху организма на всеки заразен човек. Това може да бъде кашлица, треска, пневмония, обостряне на хронични заболявания, удар върху сърдечно-съдовата система и дори мозъчна некроза.

Козлов говори за изследванията на американски учени. В тяхната рамка е изследвана пациентка с фокални лезии в мозъка. Тя загубва усещането за вкус и мирис, а речта й също била нарушена. Освен това жената имала всички симптоми на коронавирусна инфекция. По време на изследването се оказва, че вирусът е засегнал областите на мозъка, които са отговорни за речта, вкуса и миризмата.

В тази връзка учените препоръчват хората да се грижат добре за здравето си и стриктно да спазват всички препоръки за самоизолация.

Превод: Glas.bg