Фармацевтичната компания "Модерна" съобщи, че една доза от разработваната от нея ваксина срещу COVID-19 ще струва между 25 и 37 долара в зависимост от поръчаното количество.

Пред германския вестник "Велт ам Зонтаг" изпълнителният директор на фирмата Стефан Бансел, заяви, че така посочената цена е сходна с тази за стандартната ваксина за грип, която е на стойност между 10 и 50 долара.

В понеделник представител на Брюксел заяви, че Eврокомисията иска да постигне сделка с компанията за доставката на милиони дози на стойност под 25 долара за едната.

Бансел отбеляза, че сделката все още не е подписана и преговорите текат, но подчерта, че е "въпрос на дни договорът да бъде готов".

В същото време стана ясно, че три седмици ще отнеме разглеждането в САЩ на заявките на германската фармацевтична компания BioNTech и американската й партньорка Pfizer за регистрирането на ковид-ваксина, съобщи "The New York Times".

Според изданието, за толкова време специалисти от Управлението за санитарен надзор върху качеството на хранителните продукти и медикаменти (FDA) ще разгледат заявката на двете компании. След това тя ще бъде разгледана и от колегия от независими експерти, чието заседание е планирано за 10 декември.

Така ваксината може да бъде одобрена за прилагане към средата на декември. По-рано двете компании обявиха, че са готови да започнат разпространението на ваксината до часове след нейното одобрение.

Страховито признание от Брюксел: Няма да има ваксини за всички европейци!