Китай е страната, от която COVID-19 започна своето разпространение, но сега, докато почти навсякъде по света има ръст на заболелите - втора и трета вълна в много страни, там като че ли нещата изглежда са овладени - поне такива са официалните данни.

Според Тодор Радев, журналист от радио Китай в Пекин, ситуацията действително се е нормализирала и с изключение на 6-те случая в един от големите китайски градове от преди седмица, към момента няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца.

"Всички нови случаи са внасяни от чужбина, но те са малко - от порядъка на десетина, и причината за това е, че действително при влизане в Китай има много строги мерки и се прилагат все още карантини", коментира журналистът пред БНТ.

По думите му, около 250 души все още са в болници, но всеки ден има изписвани.

Според Радев две са основните причини Китай да спре практически разпространяването на коронавируса - най-главната е, че властите не са бързали с разхлабването на мерките, които са продължили от януари до началото на септември, а в някои части все още действат. На второ място - това е личната отговорност и поведението на обикновените хора.

Журналистът разказа още, че мерките не се налагат със заповеди на министерството на здравеопазването или с други официални разпореждания, а на много места хората сами предпочитат да носят маски на закрити пространства, мери се и температурата на влизащите.

"Хората са притеснени да не се случи втора вълна на епидемията със същите последици и осъзнават, че от тях и личното им поведение зависи дали това ще се случи", допълни Радев.

Болниците, създадени специално заради вируса, вече са преустановили работа, тъй като няма нужда от специални звена. И въпреки това в останалите болници се спазват много стриктно мерките - не може пациент да влезе в която и да е болница, без да си направи тест, а лекарите също спазват всички необходими мерки.

Всички училища и детски градини са подновили своята нормална дейност и вече няма дистанционно обучение. Туристически обекти също се посещават от доста хора.