Докато НАСА е в готовност да се върне към светлата страна на Луната, Китай ще предприеме една по-далечна, по-рискова и по-мрачна част на нашия спътник.

Сондата им Chang’e-4 ще премине към страната на тъмнината, там където нито един космически кораб не е стъпвал и ще се опита да разкрие нейните покрити в сянка тайни.

Решението е дръзко – човечеството знае съвсем малко за тъмната половина на Луната. Но мисията на Chang’e-4 е не просто да кацне и заснеме това, което ние никога не сме виждали. Сондата ще проведе поредица експерименти.

Един от които е особено смел – на борда си, машината ще носи контейнер, пълен с яйца от насекоми, които, ако планът е успешен, ще се превърнат в първите живи организми, родени на Луната.

На 8 декември, само след едва няколко теста, Chang’e-4 ще излети и ще стигне крайната си цел в началото на другата година. Когато пристигне в новия си дом, сондата ще започне да изследва мястото – каква е неговата повърхност, колко е температурата там и какви вещества съдържа почвата му.

Всичко това е възможно благодарение не само на възможностите на сондата, но и добре организиран хардуер  - главният помощник ще е сателитът Queqiao, който ще служи като мост за предаване на информация между Chang’e-4 и екип от инженери от Земята.

Но мисията остава забулена в тъмнина, също като и региона от Луната, който ще изследва. Китайците не казват почти нищо за това, какви са плановете им, какво точно ще прави сондата там. Дори не казват, къде точно ще кацне.