Един мистериозен взрив и петима загинали учени. Подробна информация липсва. Сценарият е познат. Мястото - също. В него отново са замесени ядрената енергия и руската гордост. Какво може да се обърка? 

Инцидентът в Архангелск на 8 август повдигна страшно много въпроси. Петима учени, определени като елита на руския Федерален ядрен център, загинаха докато извършват тестове на някакво оръжие. Казваме някакво, защото всичко (за пореден път) е обвито в мистерия. 

Обстоятелствата около инцидента остават неясни, тъй като властите изчакаха няколко дни, за да дадат в крайна сметка противоречиви данни какво точно са тествали експертите и какви са нивата на радиация. Предлага се, че е тествано новото супероръжие “Буревестник”. 

Руският Федерален ядрен център се управлява от руската ядрена агенция “Росатом”, която вчера официално призна, че експлозията на военния полигон, е била вследствие на тестове на нов вид оръжие. 

След инцидента нивата на радиация се вдигнаха драстично - с цели 16 пъти над нормата. 

И тук има една малка подробност - от инцидента е изминала почти седмица. Едва сега обаче се хвърля светлина върху това какво и колко точно е изтекло. Иначе казано - руското население разбира за нивата на радиация едва вчера, когато властите официално съобщиха цифрата. 

Отново - до болка познат сценарий, който не повтаря, но пък припомня случилото се през април 1986 г., когато се случва аварията в “Чернобил”. 
Руснаците вече са играли в този филм. Затова след аварията жителите на близкия град Северодвинск изкупили йода от аптеките. 

Първоначално руското министерство на отбраната съобщи за 2-ма загинали при инцидент с двигател с течно гориво, без да дава детайли. По-късно регионалните власти казаха, че 6-има души са в болница, а руската държавна корпорация “Росатом” посочи, че 5-има нейни служители са загинали, а трима са в болница.

Последната официалната версия е, че на морска платформа се е провеждал ракетен експеримент, но след опита горивото на ракетата се е възпламенило, а това предизвикало взрива.

Петимата загинали учени работели във Федералния център за ядрени изследвания в закрития град Саров, южно от Нижни Новгород. Той е част от “Росатом” и се занимава с разработка и производство на ядрени боеприпаси.

Във вторник там се проведе погребална церемония, а учените получиха посмъртно медали за храброст. На семействата им ще бъдат платени по 120 заплати.

Официално ранените са петима. Загиналите също са петима. Но информациите в медиите са много различни. Някои съобщават за 15 ранени, сред които и цивилни граждани.  Първоначално те били превозени с хеликоптери до болници в Архангелск, а ден по-късно - транспортирани в Москва. 

Придружаващите ги екипи били в противорадиационни костюми, включително шофьорите. Очевидци разказват, че дори самите линейки били облепени.
Отново - до болка познат сценарий, който пък беше припомнен от хитовия сериал на HBO “Чернобил”. 

Според източник на руската агенция “Нюзейдър”, работещ в болница в Архангелск, където били приети трима пациенти, те са облъчени с 60 пъти по-висока доза от пределно допустимата. 

“Кръвните изследвания на пострадалите се променяха всеки час, кръвта им за тези няколко часа просто се свари”, коментират с ужас медиците. 
Иначе казано - става въпрос за огромно облъчване, което никак не се припокрива с официалната информация. Източник на ТАСС от медицинските структури в Архангелск съобщи, че лекарите подписали документ за неразгласяване на информация. Защо ли? 

Изданието 29.ru съобщи, че в сряда ще бъде евакуирано цялото село Ньонокса. Властите обаче твърдят, че всички ще бъдат изведени извън селището заради “планови работи в местната воинска част”, а не заради взрива от 8 август. 
“Това редовно се случва при нас - веднъж месечно ни извозват по-далеч от селото”, казва жител. Плановете за евакуация обаче били отменени и въпросните военни дейности няма да се състоят, обясняват от ТАСС. 

Данните за това какво точно се е вършело на военния полигон също не са еднозначни. Няколко дни след инцидента източник от министерството на отбраната в Москва посочи, че причината за експлозията е възпламеняване на експериментален двигател с течно гориво. Ведомството не спомена ядрения елемент. Появиха се други съобщения, че се е взривила “ядрена батерия”.

Данните се промениха и допълниха след пресконференция, на която генералният директор на “Росатом” Алексей Лихачов съобщи, че инцидентът включвал “нов специален продукт” във военнопромишления комплекс в Саров. С този термин руснаците обозначават оръжия и военна техника. Официалната версия на “Росатом” е, че взривът от 8 август станал по време на тест на ракета, използваща “изотопни източници на енергия” на морска платформа в Архангелска област. 

От всичко казано дотук изводът е много прост. Живеем във време, в което информационното затъмнение може да достигне много нива. Не защото информация липсва, а защото е много и е разнопосочна. Няма официални данни. Поне не такива, които да са достатъчно подробни. Има неофициална информация, която обаче драстично се разминава от тиражираната правителствена версия. 
Лошото е, че никой не се учи от историята. А тя определено има на какво да ни научи, стига да оставим гордостта и руския империализъм на страна.