Иранското министерство на външните работи заяви днес, че Техеран не води никакви преговори с Франция за ракетната си програма.

Новината идва дни след като от Париж обявиха, че са готови да наложат санкции на Техеран, ако не бъде постигнат напредък в разговорите с Ислямската република за програмата за създаване на балистични ракети. От своя страна Иран пък обвиниха Франция, че  “дестабилизира региона”.

Париж обяви, че е готов да наложи нови санкции, ако европейските опити да се уреди въпросът чрез преговори останат безрезултатни, пишат от БТА, цитирайки “Ройтерс”.

"Не е имало никакви преговори с Франция за ракетната ни програма, нито тайни, нито явни", каза говорителят на иранското министерство на външните работи на седмичен брифинг за медиите, който беше излъчен на живо от иранската държавна телевизия.

Техеран настоява, че тя е с чисто отбранителен характер, но Западът я смята за дестабилизиращ фактор в региона.

"С Франция обсъждаме регионални и политически въпроси, но ракетният ни капацитет не подлежи на преговори, нееднократно сме заявявали това в политическите си разговори с Франция", заяви още иранският говорител.

Външно министерство предупреди, че "всяка нова европейска санкция ще доведе до преразглеждане на отношенията".